ONG-urile de media, îngrijorate de dublarea termenelor de răspuns la cererile de informație

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu dublarea, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a termenelor de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență. ONG-urile lansează un apel către membrii CSE ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să stopeze derapajul de la standardele în domeniul accesului la informațiile de interes public și să adopte o politică echilibrată în raport cu aplicarea măsurilor excepționale în detrimentul drepturilor și libertăților garantate de lege, transmite IPN.

ONG-urile de media susțin că, potrivit prevederilor Legii privind accesul la informație, termenul maxim în care furnizorii sunt obligați să pună la dispoziția solicitantului informația cerută este de 15 zile lucrătoare. Totodată, legea prevede posibilitatea de prelungire a acestui termen cu încă 5 zile lucrătoare în cazul în care cererea se referă la un volum foarte mare de informații sau sunt necesare consultații suplimentare pentru a satisface cererea. „Așadar, prin efectul dispoziției CSE, jurnaliștii, dar și cetățenii, vor putea spera la un răspuns din partea autorităților publice la o solicitare de informație abia peste 30 zile lucrătoare, ceea ce ar însemna, la modul practic, 42 de zile calendaristice”, se arată în comunicat.

ONG-urile spun că, reprezentanții mass-media se confruntau și până acum cu o multitudine de obstacole și dificultăți în obținerea informațiilor de interes public, iar dublarea termenelor legale de soluționare a cererilor nu reprezintă decât o altă barieră construită pentru diminuarea transparenței în activitatea autorităților și instituțiilor publice.

„În situația dificilă în care se află societatea noastră, avem nevoie, mai mult ca oricând, de informarea corectă și promptă a publicului. Or, lipsa de informație poate crea panică în rândul populației și spori neîncrederea în autoritățile publice”, scriu ONG-urile de media.

Apelul este semnat de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul  „Acces-Info”, RISE Moldova și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.