O grădiniță din capitală riscă să fie închisă din cauza unor construcții ilegale, declarații

Reprezentanții grădiniței private ,,Grădina Secretă”, din sectorul Râșcani al capitalei, se plâng că, din luna februarie a acestui an, în nemijlocita apropiere a instituției au început lucrări de construcție a blocurilor multietajate. Potrivit lor, chiar de la începerea lucrărilor, activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor este în pericol. Administrația grădiniței, care activează deja de 13 ani, afirmă că funcționarii Primăriei aleg mai degrabă să închidă instituția și să trimită copiii acasă decât să oprească lucrările de construcție.

„Am avut zile în care ne-am scăldat la propriu în praf, zile în care zgomotul camioanelor și al utilajelor de construcție au perturbat plimbarea copiilor în aer liber și somnul. Astfel, de mai multe ori am solicitat intervenția poliției, care ne-a ajutat să ne continuăm munca în mod obișnuit. Considerăm că suntem expuși unui risc major. Chiar ieri unui macaragist i s-a făcut rău în timp ce se afla pe șantier la 30 de metri înălțime de la sol. Cine ne ferește pe noi de astfel de pericole? Suntem ca în timpul unui război, luptăm ca să ne apărăm”, a declarat Tatiana Balan, metodistă la grădinița ,,Grădina Secretă”, într-o conferință de presă la IPN.

Tatiana Balan a menționat că, în condițiile în care nimănui nu-i pasă de soarta grădiniței, probabil interesele sunt prea mari, iar unii funcționari au fost răsplătiți ca să elibereze autorizații care încalcă normele de construcție. Potrivit ei, instituția este separată de pericolele de pe șantier printr-o plasă improvizată.

Avocatul Andrei Lungu a menționat că, într-un răspuns al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, pe patru pagini sunt descrise toate încălcările admise la construcția respectivă. Printre acestea se numără nerespectarea regimului de înălțime, nerespectarea procentului de ocupare a terenului, iar construcția se efectuează cu nerespectarea distanței până la terenul de joacă și grădinița propriu-zis.

„Nu știu unde mergem mai departe. Mâine copilul fiecăruia dintre noi poate ajunge în situația în care sănătatea și viața lui poate fi neglijată. Este foarte straniu și comportamentul autorităților publice locale, al Primăriei, care la întâlnirile pe care le-am avut, susține de fapt companiile de construcție, își mențin actele eliberate. Și mai degrabă sunt predispuși spre închiderea grădiniței decât să stopeze construcția”, a notat Andrei Lungu.

Stela Efros, mama a treia copii care au frecventat această grădiniță, spune că este inadmisibil ceea ce se întâmplă în preajma instituției. Astăzi, când își duce copilul de patru ani la grădiniță, merge cu frică pentru situația creată. Or, nu sunt respectate normele de securitate în construcții, iar siguranța copiilor și a angajaților instituției este pusă în pericol. Gălăgia și emisiile nocive afectează activitatea zilnică. „Le cerem autorităților responsabile și administrației publice locale explicații, dar și soluționarea urgentă a situației create, pentru că nu se mai poate continua în aceste condiții”, a mai spus Stela Efros.

Un alt părinte, Petru Amihalachioaie, afirmă că din primele zile când a văzut că au început lucrările de construcție, de fiecare dată când își lăsa copilul de patru ani la grădiniță, pleca cu frica că se poate întâmpla ceva. Bărbatul spune că este nedumerit de faptul că se permit astfel de construcții în detrimentul instituțiilor de învățământ.

Reprezentanții grădiniței au făcut apel către organele responsabile și administrația publică locală să intervină în acest caz și să întreprindă măsurile ce se impun în interesul superior al copiilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.