Nouă ani de la omorul lui Vadim Pisari

Nouă ani au trecut de la incidentul de la postul trilateral al forțelor de pacificare nr. 9 din regiunea transnistreană, când un militar rus l-a împușcat mortal pe un localnic, Vadim Pisari. În 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Federația Rusă, constatând violarea art.2 al Convenției Europene – dreptul la viață. Rusia a achitat sumele dispuse de CEDO în calitate de prejudicii.  Deși a fost dispusă și reînceperea cercetării făptașului, nu s-a avansat pe acest caz.

Vadim Pisari, în vârstă de 18 ani, a fost împușcat în ianuarie 2012 de către un militar al trupelor ruse de menținere a păcii, în timp ce rânărul a încercat să treacă podul de pe Nistru, în localitatea Vadul lui Vodă. Procuratura rusă a decis că militarul a procedat conform statutului și l-a scos de sub urmărire penală.

În 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Federația Rusă. CEDO a constatat violarea art.2 al Convenției Europene – dreptul la viață. CEDO consideră că pacificatorul rus nu a avut necesitatea de a utiliza arma de foc. De asemenea, Curtea a mai constatat că s-a încălcat dreptul rudelor lui Vadim Pisari de a participa la ancheta deschisă în Rusia. Curtea a obligat Federația Rusă să achite părinților tânărului ucis despăgubiri de 35 de mii de euro și alte șase mii de euro pentru cheltuielile de judecată. Totodată, CEDO a obligat Federația Rusă să pornească urmărirea penală în privința militarului care l-a împușcat pe Pisari.

Contactat de IPN, avocatul Alexandru Postica, de la Promo-LEX, a declarat că decizia care înceta urmărirea penală, pronunțată de procuratura rusă în 2013, a fost anulată. Dar se pare că a fost pusă în alt sertar. Actualmente, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei este acel organ care monitorizează modul în care se cercetează cauza. După anul 2016, nu mai este nici o evoluție semnificativă, menționează Alexandru Postica.

„Cred că s-a viciat procedura de cercetare. Va fi foarte complicat, să nu spun imposibil, să stabilim adevărul. Mai ales că este clară poziția autorităților Federației Ruse vizavi de soldatul rus. După mine, este o constatare a Curții care a menționat că însuși statul rus se face vinovat de încălcarea dreptului la viață. Ce ține de urmărirea individuală a persoanei, care nemijlocit a comis această infracțiune, eu am rezerve că într-un final se va ajunge la o hotărâre de condamnare”, a mai spus Alexandru Postica.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.