Nicu Popescu la Bruxelles: Mesajele partenerilor europeni relevă deschidere pentru sprijin

Mesajele transmise de partenerii europeni ai Republicii Moldova au relevat întreaga deschidere pentru a sprijini țara în realizarea reformelor. Declarația aparține viceprim-ministrului, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, aflat în vizită de lucru la Bruxelles. În capitala europeană, oficialul a avut o serie de întrevederi care au vizat intensificarea cooperării cu Uniunea Europeană și monitorizarea implementării celor convenite în cadrul vizitei prim-ministrului Natalia Gavrilița, transmite IPN.

La întrevederea cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, s-a discutat pregătirea pentru reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, planificată pentru 28 octombrie curent. În cadrul evenimentului se vor evidenția acțiunile prioritare care urmează să fie realizate de Republica Moldova în vederea atingerii obiectivelor trasate pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Mesajele transmise de partenerii europeni au relevat întreaga lor deschidere pentru a sprijini țara noastră în realizarea reformelor. Este important să valorificăm această deschidere, inclusiv prin mobilizarea exemplară a tuturor instituțiilor vizate. Or, realizarea angajamentelor asumate în raport cu UE coincide cu mandatul primit de Guvern de la cetățeni, ceea ce nu poate decât facilita parcursul nostru european”, a spus vicepremierul Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE.

În discuțiile cu Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE, Serviciul European de Acțiune Externă, a fost analizată modalitatea optimă de valorificare a Planului de recuperare economică și perspectivele de lansare a dialogurilor tematice la nivel înalt.

De asemenea, oficialul a avut o întrevedere cu Fernando Andresen Guimaraes, consilier diplomatic al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce vizează posibilitățile de accesare a asistenței macro-financiare, situația în sfera energetică și alte teme de actualitate de pe agenda internă și externă a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE