Nicolae Pascaru: Pensionarii vor fi aruncați într-o situație foarte complicată, odată cu aplicarea noilor tarife la gaze

În mare parte, oameni sunt nemulțumiți de noile tarife la gazele naturale, pentru că realitatea este una  dramatică. În țară avem peste 700 de mii de pensionari, dintre ei, primesc o pensie de 2 mii de lei doar 182 de mii de persoane. În momentul în care cresc prețurile la medicamente, la produse alimentare, acești oameni vor fi aruncați într-o situație foarte complicată, a menționat Nicolae Pascaru, ex-deputat din partea Partidului Socialiștilor, la dezbaterea publică la tema „Șocul tarifelor și remediile guvernării de diminuare a lui pentru populație”, organizată de Agenția de presă IPN.

Totodată, ex-deputatul a precizat că în prezent salariul minim în Moldova constituie 2935 de lei, în timp ce coșul minim de consum se estimează la 2700 de lei. „Eu aș întreba pe domnul ministru (Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale, care a participat la dezbatere – n.red.), se prevede o ridicare a lefilor, a bugetarilor, a pensiilor, în perspectivă, pentru că noi ne vom trezi când va fi organizată evacuarea din țară în masă. Lumea pur și simplu va pleca peste hotare, așa cum a fost în anii precedenți. Pentru că statistica este una dureroasă pentru țara noastră, Republica Moldova. Ambițiile, unele inițiative, ele sunt slabe din partea ministerului, inclusiv o vină o poartă tot Guvernul. Elementar, o greșeală în diplomație, anume în această politică, pe care o duce Guvernul, guvernarea, poate să ducă la o catastrofă socială și nu numai”, a opinat Nicolae Pascaru.

Ex-deputatul din partea PSRM a amintit că, pe lângă tarifele majorate la gaze, oameni sunt afectați și de pandemia COVID-19, astfel că pe zi ce trece se raportează tot mai multe cazuri de deces, asociate noului coronavirus. „Și, drept urmare, suferă nu clasa medie, care este din ce în ce mai puțină în Republica Moldova, dar suferă oamenii mai nevoiași. Și asta se simte. Și eu cred că ar fi mai bine pentru oamenii noștri ca să fie adopta un plan de acțiuni, de strategii de lungă durată, pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Mult se discută despre lupta cu corupția, despre modernizarea sistemului judecătoresc, dar, dacă cetățenii Republicii Moldova nu vor avea salarii decente, aceste fenomene nu vor dispărea, pur și simplu. Nimerim în acest compartiment de luptă pentru existență, trebuie să exiști în țara aceasta, problemele vor merge în lanț, și deja a început să crească nivelul de criminalitate, este alarmantă situația privind sinuciderile. Lumea trăiește mai greu și mai greu”, a subliniat Nicolae Pascaru.

Potrivit fostului deputat, în perspectivă, ar trebui formată o echipă, care să ducă tratative cu Gazprom-ul, cu Federația Rusă, ca să încerce să mai negocieze contractul de furnizare a gazelor către Republica Moldova, în condiții mai avantajoase pentru Republica Moldova. „Sunt multe lucruri din contract, pe care noi nu le cunoaștem, parcă sunt secret de stat. Ar fi bine ca lumea să cunoască mai multe detalii și poate conducerea țării să mai încerce să negocieze pe acest subiect, pentru că are de suferit tot Guvernul, toate ministerele și cetățenii Republicii Moldova. Ajutorul Guvernului îl așteaptă o societate întreagă”, a menționat Nicolae Pascaru, adăugând că mulți agenți economici ar putea da faliment, odată cu aplicarea noilor tarife la gazele naturale.

Dezbaterea publică la tema „Șocul tarifelor și remediile guvernării de diminuare a lui pentru populație” este ediția a 213-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.