Moldova a primit 250 mii de doze de vaccin chinez anti-covid19


150 de mii de doze de vaccin și seringi donate de guvernul chinez împreună cu alte 100 de mii de doze de vaccin achiziționate din bugetul public, au ajuns astăzi dimineața la Chișinău.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Igor Curov, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, au fost prezenți la ceremonia de donare.

„Eu vreau sa zic un lucru, ca prietenii la nevoie se cunosc, acest lucru s-a demonstrat, lotul acesta. Vreau să mulțumesc întregului popor chinez și conducerii de vârf a Republicii Populare Chineze, pentru acest ajutor umanitar acordat Republicii Moldova.Pe noi ne leagă de mult timp, de mulți ani, prietenia dintre aceste două popoare, dar cred că acest lot, care este unul foarte impunător este foarte important pentru lupta cu COVID și pentru a avea cât mai rapid succes. ”a spus dna Zinaida Greceanîi.

„China a depus eforturi mari pentru a depăși dificultățile practice legate de cerere și ofertă de vaccin, dar a asigurat livrarea acestui lot de vaccinuri în Republica Moldova cât mai curând posibil, ceea ce mărturisește încă o dată prietenia profundă dintre cele două țări și popoare. China va continua să sprijine Moldova în lupta împotriva pandemiei”, a declarat dl Zhang Yinghong.

„În prezent, există un decalaj uriaș în furnizarea globală de vaccinuri. Fiind o țară cu responsabilitate, China va continua să-și îndeplinească angajamentele de a promova distribuția echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume și va contribui în continuu la disponibilitatea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare”, a reiterat diplomatul chinez.

În prezent, sunt 6 vaccinuri chineze incluse în lista OMS spre evaluare și aprobare. Vaccinurile primite de Moldova de această dată au fost produse de două companii chineze diferite, dintre care 150 mii de doze donate sunt produse de compania Sinopharm, iar alte 100 mii de doze, achiziționate din buget, sunt produse de compania Sinovac. Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că eficacitatea ambelor tipuri de vaccin corespunde standardelor organizației.

Menționăm că până în prezent, vaccinul chinez este folosit în
zeci de țări din lume, inclusiv în Ungaria, Turcia, Ucraina, Brazilia, etc. În același timp, China a decis să ofere platformei COVAX, 10 milioane de doze de vaccin chinez care este considerat sigur și eficient de experții OMS.

 

 

Ambasadorul Chinez: China va continua

să susțină Moldova în lupta contra pandemiei Covid-19


„Virusul este inamicul nostru comun. China va rămâne la conceptul de construire a unei comunității umane cu un destin comun, va consolida cooperarea cu partea moldovenească în domeniul sănătății publice, și va continua să sprijine Moldova în lupta împotriva epidemiei”, a declarat Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, la ceremonia de donare a vaccinului chinez.

„China și Moldova sunt parteneri tradiționali de încredere. După izbucnirea epidemiei, ambele țări s-au ajutat reciproc și au depășit dificultățile împreună. Primind o cerere de asistență pentru vaccin din partea Moldovei, China a răspuns pozitiv la timp și a depus eforturi pentru a depăși dificultățile practice legate de cerere și ofertă, coordonându-și îndeaproape acțiunile cu partea moldovenească pentru a asigura livrarea acestui lot de vaccinuri în Republica Moldova cât mai curând posibil. Cred că sosirea acestui lot de vaccin va juca un rol activ în susținerea campaniei Moldovei naționale de vaccinare și în lupta împotriva epidemiei”, subliniat Ambasadorul.


În discursul său, diplomatul chinez a mai spus că „Vaccinul este o armă puternică a omenirii împotriva virusului. Președintele chinez Xi Jinping a promis lumii că vaccinul chinez va deveni un produs public global de îndată ceva fi operațional. În prezent, există un decalaj uriaș în furnizarea globală de vaccinuri și este foarte dificil pentru țările în curs de dezvoltare să le obțină. China face tot posibilul pentru a le oferi acestora, vaccinuri mai sigure și mai eficiente. În același timp, China participă activ și susține noul plan al OMS de introducere a vaccinurilor, adică proiectul COVAX. În viitor, China va continua să își îndeplinească angajamentele de a promova distribuția echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume și de a contribui la disponibilitatea și accesibilitatea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare.”

Amintim că pe 27 aprilie,curent, 150 de mii de doze de vaccin și seringi donate de guvernul chinez Moldovei împreună cu alte 100 de mii de doze de vaccin achiziționate din bugetul de stat, au ajuns la Chișinău. De la izbucnirea pandemiei, China este prima țară care a dat o mână de ajutorul Moldovei, și ne-a acordat 7 loturi de asistență umanitară în mod consecutiv, inclus kituri de testare, măști medicale, conbinezoane de protecție, un ecograf multifuncțional de înaltă performanță, etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.