Medici veterinari suspectați că luau mită pentru carnea vândută la Piața Centrală

Mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de Centrul Național Anticorupție şi procurorii anticorupţie în cadrul a 43 de cauze penale pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. Cinci persoane au fost reţinute și sunt audiate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al CNA.
 
Potrivit investigaţiilor, care s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din municipiul Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa Centrală bani sub formă de „taxe de protecţie” pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit. Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori, ca urmare a monitorizării, rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţând produse de proastă calitate spre vânzare şi punând în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor.


 
Dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. Taxa creștea de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate. Astfel, un agent economic care furniza pe piaţă între 30-40 de carcase, urma să plătească drept „taxă de protecţie” câteva mii de lei, la fiecare partidă. Din documentările, operate timp de trei luni, se estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100 000 de lei, bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obţinute de anchetatori. Suma reală care a intrat în afara circuitului oficial ar putea fi de câteva ori mai mare, potrivit CNA.
 
În urma percheziţiilor din această dimineaţă, 20 aprilie,  au fost reţinute 5 persoane, printre  care 3 medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi 2 agenţi economici.

Procurorii conduc urmărirea penală în cadrul a 43 de dosare pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.