MAEIE le cere ambasadelor să nu facă comentarii care pot fi catalogate ca ingerințe

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului.

Comentariul MAEIE vine „în contextul recentelor declarații pe marginea Hotărârii Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”. Instituția nu specifică însă despre ce declarații anume este vorba și cine sunt autorii acestora, transmite IPN.

În data de 21 ianuarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova – votată pe 16 decembrie 2020 de PSRM, împreună cu deputații din Platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor. În hotărârea Curții se spune că menționarea limbii ruse are în Constituție un caracter exemplificativ și nu îi conferă acesteia un statut deosebit de cel al altor limbi vorbite pe teritoriul țării.

Într-un comentariu publicat pe 22 ianuarie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a menționat că „hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naționalități, reprezintă un factor îngrijorător în contextul păstrării păcii interetnice în statul moldovenesc, care este unul multinațional”. În aceeași zi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe d Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că decizia Curții Constituționale este „profund regretabilă”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.