Liderii politici de azi profanează ideea integrării europene a Moldovei, opinie

Guvernarea actuală profanează ideea de integrare europeană a Republicii Moldova. Această idee nu mai poate fi promovată aşa cum au făcut-o până acum liderii politici. O astfel de opinie a fost expusă de către analistul politic, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, organizată de Agenţia de presă IPN.

„Cei care au creat criza politică să se dea într-o parte acum, să demonstreze că acţionează europeneşte. Să nu se ţină cu ambele mâini de scaune. Eu îi cred când ei spun că promovează interesele societăţii, dar cred că interesele lor personale prevalează”, a remarcat Igor Boţan.

Directorul ADEPT susţine că se crează impresia că integrarea în UE a devenit o mantra pentru moldoveni. „Nu trebuie să ne cramponăm pe o mantra. Decepţia oamenilor vine din cauza că elita politică ne-a dezamăgit. Procesul de integrare în UE este unul strategic, mergem spre el, mai încet, dar mergem. Politicienii au făcut ce au putut în acest sens”, a remarcat analistul.

Cu referire la declaraţiile unor politicieni că Moldova nu va semna Acordul de Asociere cu UE în luna noiembrie curent, Igor Boţan nu crede că trebuie să ne descurajăm din această cauză. „Nu avem perspectiva de aderare la UE acum, şi nici n-o vom avea degrabă. Dar dacă acum îi vom ierta pe politicieni, le vom găsi scuze, încă multe generaţii de moldoveni vor constata că Moldova e un stat tânăr, fără experienţă”, a conchis Igor Boţan făcând referire la declaraţiile unor colegi din societatea civilă, prezenţi la dezbatere, precum că societatea civilă din Moldova încă nu s-a maturizat.

Dezbaterea publică „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, este ediţia a XV-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.