Ion Druță alias Vanea Pisateli: Chitoroagă m-a obligat să fac declarații false

Pușcăriașul Ion Druță alias Vanea Pisateli, vine cu noi detalii despre tentativa de asasinat asupra bancherului Gherman Gorbunțov. Potrivit lui Druță, procurorul Nicolae Chitoroagă ar fi fost cel care l-a forțat să vină cu mărturii  privind implicarea lui Renato Usatîi în tentativa de asasinat. Druță spune că declarațiile sale ar fi fost ulterior interpretate greșit de către televiziunile afiliate regimului Plahotniuc. Potrivit lui Druță, Chitoroagă ar fi fost cel care discuta cu politicieni de rang înalt despre acest caz, notează IPN.

În timpul unui interviu oferit din penitenciarul numărul 6 din Soroca, Ion Druță alias Vanea Pisateli a mărturisit că Renato Usatîi n-ar fi avut nicio legătură cu tentativa de asasinat asupra lui Gorbunțov, iar declarațiile sale din 2017 ar fi fost făcute în urma presiunilor și amenințărilor la care era supus.

„În 2017 eram condamnat în penitenciarul 4 din Cricova, atunci au venit mai mulți jurnaliști, de câteva ori i-am refuzat, nu voiam să vorbesc cu ei. Până la urmă mi s-a spus că Proca vrea să facă mărturisiri și în timpul apropiat urma să iasă video cu Proca. Atunci au început presiunile asupra mea. Frații, familia mea a fost amenințată. Până la urmă mi-au zis că trebuie să ies și să spun ceva. Eu n-am zis niciodată că Renato a comandat omorul. Ei spuneau la televizor că eu am zis că Renato a comandat omorul. Chitoroagă m-a obligat să fac acele declarații false, el vorbea cu politicieni”, a spus Ion Druță în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Potrivit condamnatului, intenția killerului Vitalie Proca n-ar fi fost să-l omoare pe Gherman Gorbunțov, ci doar să-l sperie pentru a-l determina să întoarcă o datorie.

„Ei spuneau că dosarul a devenit politic, că Renato Usatîi le încurcă. Eu n-am spus că Renato ar fi comandat, acolo era vorba despre niște datorii cu Gorbunțov. Dar eu nu știu dacă Proca a împușcat sau nu. Nu era vorba de asasinat, ci de scoaterea banilor, 600 de milioane, trebuia doar să-l sperie ca să scoată banii. El avea datorii la Moscova”, a mai spus Druță.

Interlopul Ion Druță a fost condamnat la 5 ani de detenție pentru trafic de arme și la 20 de ani de pușcărie pentru triplu omor. Încă în anul 2000 Druță a dirijat  împușcarea a trei persoane care ar fi refuzat să împartă cu el banii unei mașini furate, cadavrele celor 3 fiind găsite îngropate abia în 2008.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.