Fără puncte de penalizare pentru parcarea sau staționarea în locuri interzise

Șoferii nu vor mai primi puncte de penalizare pentru parcarea sau staționarea în locuri interzise. De asemenea, se exclud sancțiunile complementare, sub formă de puncte de penalizare pentru conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat de Guvern, transmite IPN.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că, prin modificările propuse, se reduc unele penalități pentru conducătorii auto conștienți, dar care săvârșesc încălcări minore, cu grad redus de pericol în trafic.

„Lipsa unei infrastructuri rutiere corespunzătoare standardelor și cerințelor naționale și internaționale, care implică marcajul invizibil și amplasarea indicatoarelor rutiere în locuri cu vizibilitatea redusă, deseori creează conductorilor de vehicule premise și condiții de a admite anumite încălcări în domeniul circulației rutiere. Drept urmare, pe lângă sancțiunea amenzii contravenționale se propune instituirea sancțiunii contravenționale sub formă de avertisment”, menționează MAI.

O altă problemă întâlnită este tragerea la răspundere contravențională a conducătorilor mijloacelor de transport pentru contravențiile comise. Potrivit proiectului, în cazul în care proprietarul mijlocului de transport nu conducea vehiculul în momentul comiterii contravenției și prezintă persoana responsabilă, proprietarului nu i se vor aplica puncte de penalizare și nu se vor face înscrieri în cazierul contravențional.

Totodată, cetățenii care, nefiind în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, în timpul conducerii transportului auto comit anumite fapte prejudiciabile fără rea-voință nu vor fi obligați să frecventeze programul probațional antialcoolic şi antidrog.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.