Duminică, în circumscripția Hâncești, au loc alegeri parlamentare noi

Alegătorii din circumscripția nr. 38: Hâncești, care cuprinde teritorial municipiul Hâncești și alte 24 de localități din raion, sunt așteptați duminică, 15 martie, la urne. Aceștia urmează să-și aleagă deputatul care îi va reprezenta în Parlament, transmite IPN.

Vor fi deschise 44 de secții de votare. Numărul alegatorilor cu drept de vot incluși în listele electorale este de 61 571. Pentru acest scrutin au fost tipărite 61 584 de buletine de vot, majoritatea în limba română.

Alegătorii vor alege între: Ion Mereuță (PDM), Ștefan Gațcan (PSRM), Olesea Stamate (PAS), Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral UNIREA), Grigore Cobzac (candidat independent). Candidatul Partidului Politic Șor, Vitalie Balinschi, a fost exclus din cursa electorală, pe motiv că a folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate.

Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.

Alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, până la ora 18.00 a zilei precedente votării. Doar persoanele cu deficiențe de vedere pot înainta cereri privind votarea la locul aflării inclusiv în formă verbală. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

Alegerile de duminică va fi monitorizat de 82 observatori naţionali din partea a șapte organizații. CEC a acreditat 12 observatori internaţionali din partea a patru misiuni diplomatice rezidente în Republica Moldova și a două asociații electorale.

Agitația electorală este interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă scrutinului şi se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice, şi cu amendă de la 35 la 50 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 15 martie desfășurarea alegerilor parlamentare noi în Hâncești, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunțat la mandatul câștigat în această circumscripție, în favoarea celui de primar al municipiului Hâncești, obținut în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.