Deputații au aprobat contractarea împrumutului de la FMI

Parlamentul a aprobat atragerea de către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF) și mecanismului de finanțare extinsă (EFF). Cele două proiecte de lege au fost votate în lectură finală, transmite IPN.

Finanțarea este de 314,3 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (aproape 440 de milioane de dolari): 104,75 milioane de DST (147 de milioane de dolari) – prin intermediul ECF și 209,55 milioane de DST (293 de milioane de dolari) – prin intermediul EFF.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului. Cheltuielile prioritare vor include drumurile, sectorul energetic și aprovizionarea cu apă, investiții în sănătate, educație și în crearea locurilor de muncă.

Împrumutul în cadrul ECF va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda se stabilește la fiecare doi ai, iar până în 2023 va constitui 0%.

Împrumutul prin EFF va fi rambursat în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda este flotantă și la data de 20 decembrie 2021 constituia 1,05%. Taxa de deservire constituie 0,5% din suma debursată, comisionul de angajament – 0,3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.