CSI ar deveni mai eficientă dacă s-ar consacra sporirii bunăstării oamenilor, premier

Premierul Natalia Gavrilița, care a participat în format online la reuniunea șefilor de state din CSI, a accentuat că această comunitate „are potențialul să devină o asociație mai eficientă și de succes dacă scopul primordial al acesteia va deveni creșterea bunăstării oamenilor”, transmite IPN. 

Amintind despre experiența sa de activitate pe platforme internaționale în Federația Rusă, Kazahstan, Republica Kârgâză, dar și Tadjikistan, Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova este gata să furnizeze produse agricole competitive și de înaltă calitate, dar și produse industriale. „Sunt sigură că țările noastre au un mare potențial pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, care nu a fost pe deplin valorificat până acum. În opinia mea, una dintre sarcinile CSI este de a realiza acest potențial al cooperării comerciale și economice cât mai plenar”, a declarat șefa executivului de la Chișinău. 

Premierul a subliniat că Republica Moldova vorbește mereu despre importanța eliminării barierelor din calea comerțului reciproc în cadrul mecanismelor existente în spațiul CSI. „Am dori să vedem această zonă (Zona de liber schimb) cu adevărat liberă, fără restricții comerciale care, din păcate, au fost aplicate în ultimii ani la o serie de mărfuri moldovenești principalele pentru exportatorii noștri”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Premierul a insistat că regimul de liber schimb pe care îl are Republica Moldova are cu Uniunea Europeană nu este un obstacol în cooperarea cu CSI. „Credem că acest lucru face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din CSI... Suntem încrezători că viitorul constă în deschiderea pentru integrare, conjugarea zonelor de liber schimb, în ​​eliminarea barierelor și impedimentelor în calea circulației mărfurilor, serviciilor și oamenilor, în cooperarea deschisă și reciproc avantajoasă, care sporește bunăstarea cetățenilor și a țărilor noastre”, a enunțat premierul.

În condițiile efectelor dezastruoase ale pandemiei, Natalia Gavrilița a chemat la „măsuri comune pentru a fi intensificată cooperarea economică și a consolida interacțiunea în domeniul comerțului, transporturilor și comunicațiilor”.

Referindu-se la agenda de viitor a Comunității Statelor Independente, Natalia Gavrilița a anunțat că Republica Moldova va găzdui în 2023 Forumul  Capitatelor culturale ale CSI, eveniment care va avea loc în orașul Comrat din sudul țării.

 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.