Criza politică este o pauză supărătoare în parcursul european, opinii

Criza politică este o pauză supărătoare în parcursul european al ţării şi poate fi chiar începutul unui haos în societate. La fel, criza politică aduce după sine o criză economică şi cu mari şanse să aducă şi o criză socială, dacă nu va fi soluţionată încă la nivelul celei politice. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Bună seara” la postul public  de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„Criza politică din start reprezintă o instabilitate politică şi aduce după sine o criză economică şi cu mari şanse să aducă şi o criză socială, dacă nu este monitorizată şi soluţionată din start, când este încă la nivelul celei politice”, a declarat analistul politic Olga Nicolenco.

Ea consideră că fiecare politician are datoria să se gândească la cetăţean, dar acest lucru, din păcate, nu se întâmplă. „Politicienii nu trebuie să uite cel puţin de trei principii – în primul rând, că ei lucrează pentru oameni, în al doilea rând, că ei lucrează în baza legii şi al treilea lucru pe care nu trebuie s-ăl uite este că ei nu au venit în funcţie pentru totdeauna”, a notat analistul.

Directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, a declarat că, de fapt, criza politică reprezintă incapacitatea de a guverna în mod coerent instituţiile publice. „Criza politică are loc atunci când forţele politice care se află la guvernare nu reuşesc să aibă înţelepciune să guverneze instituţiile publice. Cu siguranţă, criza politică ar fi putut fi evitată în condiţiile în care exista o înţelegere mult mai bună, mai coerentă şi o mentalitate de cooperare, pentru că este vorba de o coaliţie. Comportamentul politicienilor ar putea să determine evitarea unor situaţii care se revarsă în incapacitatea de gestiona corect instituţiile”, a menţionat  Sergiu Ostaf.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, a declarat că pentru Republica  Moldova criza politică este una atipică şi un început de haos. „Este foarte greu să vii cu anumite pronosticuri când această criză este una de orgolii între trei-patru persoane, care nu-ţi poţi închipui ce este în capul lor. Nu este o criză politică, este una atipică, de orgolii între câteva persoane”, a conchis Ion Dron.

„Puterea deja nu poate, iar populaţia încă nu se ştie dacă vrea”, astfel a apreciat directorul Agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică, situaţia politică de moment, făcând aluzie la definiţia, utilizată pentru situaţia revoluţionară în perioada sovietică.

Potrivit directorului Institutului de Analiză şi consultanţă Politică „Politicon”, analistul politic Anatol Ţăranu, criza politică este o pauză supărătoare în parcursul european. „Cu crize politice se confruntă orice societate democratică, este o chestiune iminentă. Problema este care ar fi calitatea şi conţinutul crizei. Criza noastră nu poate avea loc într-o democraţie consacrată. Politicienii nu reacţionează adecvat la provocările timpului, aceasta este problemă. Uitaţi-vă în ce se consumă ei – în nişte certuri personale. E o chestiune ieşită din comun”, a notat analistul.  
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.