Controverse pe marginea legii anulate privind statutul limbii ruse

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, unul din autorii sesizării la Curtea Constituțională, spune că drepturilor lingvistice ale minorităților etnice în Republica Moldova nu sunt încălcare, iar legea ce oferea statut special limbii ruse a fost promovată de PSRM pentru a crea un criteriu artificial de divizare a societății, notează IPN.

„Acest proiect de lege a fost aprobat în scopuri exclusiv politice. De a aprinde anumite spirite și emoții în societate în contextul eventualelor alegeri parlamentare anticipate. Toate drepturile minorităților etnice, inclusiv lingvistice, sunt respectate de Constituție, fiecare cetățean vorbitor de limbă rusă sau ucraineană poate comunica în orice limbă dorește pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat deputatul în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Prezent la emisiune, ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că în condițiile în care Republica Moldova nu le oferă minorităților etnice condiții optime de studiere a limbii române, asigurarea traducerii în limba rusă, la nivelul instituțiilor de stat, este obligatorie.

„La Ministerului Justiției permanent eram bombardat cu diferite tipuri de petiții cu privire la faptul că se încalcă dreptul cetățenilor vorbitori de limbă rusă care nu au acces la serviciile publice și la informații de interes public în limba pe care o cunosc”, a menționat Fadei Nagacevschi.

Ieri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova care oferea limbii ruse un statut special, alături de limba română oficială. Deciziile Curții Constituționale sunt irevocabile, și definitive.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.