Consiliul UE a adoptat măsuri de asistență pentru Moldova în valoare de 7 mln euro

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi, 2 decembrie, un set de decizii, care stabilesc patru măsuri de asistență în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP), în sprijinul Georgiei, Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Mali, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Delegației UE în Republica Moldova, aceste măsuri urmăresc să consolideze capacitățile țărilor-beneficiare în chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a promova reziliența internă.

Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale, pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către țările implicate.

Toată asistența va fi condiționată de respectarea legislației internaționale relevante, în special, a drepturilor internaționale ale omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a instrumentelor juridice relevante și a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele și politicile internaționale și ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forțele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forței letale.

În particular, asistența va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență. De asemenea, UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie. Asistența valorează 7 milioane de euro și va fi oferită într-o perioadă de 36 de luni.

Prin aceeași decizie, Georgiei i-au fost alocate 12,75 milioane de euro, Ucrainei 31 de milioane de euro și statului african Mali 24 de milioane de euro.

Instrumentul European pentru Pace a fost instituit în martie 2021, pentru a finanța acțiunea externă a UE cu implicații militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. În special, IEP permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor-terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale, în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.