Consecințele războiului din Ucraina, discutate de miniștrii de externe de la Chișinău și Tokyo

Consecințele războiului din Ucraina și impactul acestuia asupra Republicii Moldova prin prisma numărului mare de refugiați au fost discutate de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, cu Hayashi Yoshimasa, ministrul afacerilor externe al Japoniei, care a deținut mai devreme funcția de președinte al Grupului de prietenie parlamentară „Japonia – Republica Moldova” în Dieta Națională a Japoniei. Întrevederea celor doi oficiali a avut la Weissenhaus, Germania, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai statelor G7, transmite IPN.

Șefii celor două diplomații au condamnat agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei și au reiterat eforturile de sprijin a acesteia.

Nicu Popescu a mulțumit Japoniei și țărilor partenere pentru ajutorul oferit Republicii Moldova în vederea gestionării crizei refugiaților. „Autoritățile de la Tokio ne-au susținut cu o contribuție financiară de 12 milioane de dolari SUA oferită în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova precum și donația voluntară în valoare de 1,7 milioane de dolari SUA din partea companiilor, ONG-urilor și a cetățenilor niponi colectați pe contul deschis de către Ministerul Finanțelor”, a menționat ministrul afacerilor externe și integrării europene.

Nicu Popescu a apreciat asistența constantă din partea Japoniei în cadrul diferitor proiecte desfășurate în Republica Moldova, care vizează modernizarea țării în parcursul său european.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.