CNAS solicită prezentarea operativă a dărilor de seamă IPC 21

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu un apel către angajatori cu privire la prezentarea dărilor de seamă IPC 21 în termene cât mat restrâns posibile, pentru a nu afecta stabilirea drepturilor sociale ale persoanelor asigurate, în special, a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, transmite IPN.

Termenul de prezentare a Dării de seamă IPC 21 este stabilit prin lege, pentru plătitorii de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat, la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. În mare parte, agenții economici respectă termenul prevăzut de legislație, însă nu toți țin cont de faptul că în tabelul nr. 2 din Darea de seamă IPC 21 se conține informația care stă la baza stabilirii prestațiilor de asigurări sociale, pensiilor și indemnizațiilor.

În același timp, legislația prevede termene concrete de stabilire a prestațiilor sociale de către CNAS. De aceea, pentru a nu afecta drepturile persoanelor asigurate, care, de fapt, sunt angajații întreprinderilor, instituția atrage atenția ca informația despre contribuțiile achitate pentru luna precedentă lunii, în care a survenit riscul asigurat (îmbolnăvirea), să fie corectă și înscrisă în baza de date a CNAS cât mai operativ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.