CEDO a comunicat Guvernului un caz de malpraxis soldat cu leziuni neurologice și paralizie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova o nouă cauză de încălcare a drepturilor omului. Cererea se referă la neglijența medicală și lipsa unei investigații eficiente. Este vorba de un caz de anestezie generală pentru o extracție dentară, efectuată la 29 noiembrie 2011 unui copil de opt ani (fiul reclamantei), care a rezultat într-un stop cardiac și comă cerebrală timp de câteva luni, ceea ce l-a lăsat pe băiat cu leziuni neurologice grave și paralizie completă, transmite IPN.

În fața Înaltei Curți reclamanții sunt reprezentați de către avocații Asociației Promo-LEX. Un comunicat de presă al asociației precizează că urmărirea penală începută la cererea mamei, Virgilia Căldărari, la 18 septembrie 2012, a fost întreruptă în mai multe rânduri pe motiv că nu ar fi fost comisă nicio infracțiune. Cauza a fost redeschisă de fiecare dată de către judecătorul de instrucție care a constatat deficiențe în anchetă. Ultima redeschidere a fost dispusă pe 17 februarie 2017.

CEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să furnizeze informații cu privire la ancheta efectuată de organele de drept, dar și asupra căilor de atac oferite reclamanților de către legislația națională. În același timp, Guvernului i se solicită să prezinte copii ale documentelor relevante în cazul reclamanților, precum și alte informații cu privire la utilizarea halotanului (preparat anestezic), dar și poziția experților în materie din Republica Moldova.

„Lilian Căldărari ar fi putut acum juca fotbal, care era pasiunea lui, sau ar fi putut trece prin prima dragoste sau merge la facultate. Însă erorile și lacunele sistemului medical i-au furat aceste oportunități. Practicile abuzive care tratează uneori pacienții ca pe obiecte pe conveier, procedurile efectuate fără pregătirea prealabilă necesară și impunerea abuzivă a pacienților (sau în acest caz părinților) de a semna acorduri la intervenții fără a li se explica clar riscurile, toate elemente ale acestui caz și simptome ale unui sistem medical deficient. Iar ineficiența sistemului de justiție de a investiga și sancționa astfel de cazuri vorbește despre un cerc vicios, în care nimeni nu este protejat”, a remarcat Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, citat în comunicatul de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.