Candidatul Partidului Șor la alegerile din Hâncești, exclus din cursa electorală

Candidatul Partidului Politic Șor la funcția de deputat în circumscripția Hâncești, Vitalie Balinschi, a fost exclus din cursa electorală. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de Justiție, care a admis recursul Comisiei Electorale Centrale în acest sens și a casat parțial hotărârea Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost pronunțată de către magistrați în seara zilei de vineri, 13 martie. Informația a fost confirmată pentru IPN de Rodica Sârbu, purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Potrivit Rodicăi Sârbu, buletinele de vot vor fi retipărite, așa încât în acestea să se regăsească numele a cinci concurenți electorali. Hotărârea instanței de judecată va fi transmisă Consiliului electoral al circumscripției electorale uninominale de la Hâncești, care va trebui să anuleze hotărârea de înregistrare a concurentului electoral și să modifice hotărârea prin care a fost aprobat textul buletinului de vot.

Într-un briefing de presă, candidatul Partidului Politic Șor, Vitalie Balinschi, a declarat că a rămas „șocat” de decizia CSJ. Potrivit lui, hotărârea emisă pe ultima sută de metri, prin care a fost exclus, denotă că statul Republica Moldova este capturat de un „țarioc” care a influențat judecătorii”, cu referire la președintele Igor Dodon. Vitalie Balinschi spune că va contesta hotărârea CSJ la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și este convins că va avea câștig de cauză. Potrivit candidatului, alegerile din 15 martie, vor fi fraudate, măsluite de Dodon și socialiști”. El a rugat instituțiile internaționale să monitorizeze alegerile și le-a îndemnat să le declare nule.

Comisia Electorală Centrală a cerut Curții de Apel Chișinău, acum o săptămână, anularea înregistrării candidatului Partidului Politic Șor, Vitalie Balinschi, la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr.38 Hâncești, pentru că acesta nu a respectat legislația electorală și a folosit fonduri financiare și materialelor nedeclarate. La puțin timp, Curtea de Apel a respins cererea CEC. Ulterior, CEC a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziei Curții de Apel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.