Campanie în susținerea lui Adrian Glijin: „Arătați-l viu”

Asociația Promo-LEX lansează, pentru prima dată, Campania „Arătați-l viu”, în susținerea lui Adrian Glijin. Campania este o întrunire online în vederea determinării autorităților constituționale, celor din Federația Rusă, precum și a actorilor implicați în formatul 5+2 să se implice imediat în apărarea și eliberarea unei persoane răpite acum un an și despre care nu se cunoaște nimic din acel moment. Obiectivul imediat al Campaniei este de obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață și despre starea actuală.Avocații Asociației Promo-LEX au expediat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care au fost invocate toate abuzurile la care a fost și este supus Adrian Glijin, dar și familia acestuia. Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Vadim Vieru a precizat că  tânărul a fost răpit, pe 7 octombrie 2020, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca (stânga Nistrului, Zona de Securitate). Au făcut-o cinci persoane necunoscute, mascate. Familia a fost informată că tânărul este acuzat de „trădare de patrie” și este în custodia așa numitului serviciu de securitate din Tiraspol. Ulterior, aceste structuri au percheziționat domiciliul mamei și al soției acestuia, au confiscat bunuri personale și au vandalizat mijlocul de transport ce aparține familiei Glijin.

De mai bine de 12 luni, familia nu a reușit să-l vadă pe Adrian, nu cunoaște dacă în general acesta este în viață. Nu sunt clare acuzațiile care i se aduc și nici care sunt probele de referință. Administrația de facto de la Tiraspol refuză să admită solicitările rudelor cu privire la întrevederea cu Adrian, accesul unui medic independent, dar și accesul la materialele cauzei, a menționat avocatul.

Campania online lansată de Promo-LEX vine în susținerea familiei Glijin. Este și o acțiune prin care Asociația își propune determine autoritățile să fie mai active în eliberarea acestuia din detenție ilegală. Este o primă campanie de acest gen din Moldova, determinată de gravitatea situației. Astfel, pe lângă certitudinea că Adrian s-ar afla în condiții inumane din momentul detenției, sunt necesare probe care ar face lumină asupra stării fizice și emoționale a lui Adrian Glijin, a mai spus Vadim Vieru.

Promo-LEX consideră imperios necesară implicarea mai activă a autorităților din Republica Moldova și Federația Rusă, ca state responsabile de respectarea drepturilor omului, obligate să asigure protecția persoanelor aflate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale.  „În cadrul platformelor existente de dialog, problema eliberării deținutului politic Adrian Glijin trebuie să fie prioritară”, a remarcat avocatul.

Toți cei care vor să susțină familia lui Adrian Glijin sunt invitați să acceseze pagina Asociației Promo-LEX de pe rețelele de socializare unde vor fi postate mesajele de protest. Oamenii sunt invitați să se solidarizeze, să arate că nu sunt indiferenți față de astfel de cazuri.

Vadim Vieru a venit cu un mesaj și către așa-numitul minister de securitate din regiune: „Stimați reprezentanți ai MGB-ului, așa-numitului MGB, fiți oameni. Dacă voi considerați că sunteți ofițeri, dacă Adrian Glijin este viu, permiteți mamei, măcar pentru cinci minute, să-și vadă fiul. Măcar pentru cinci minute, dacă este viu. Demonstrați că este viu. Arătați-l viu”.

Vadim Vieru a făcut apel către formatul „5+2”, Guvern și alte instituții cu putere de decizie să nu rămână indiferenți față de caz. „Un stat care dorește să se reintegreze, să promoveze drepturile omului în stânga Nistrului, trebuie să demonstreze, cel puțin, că poate să rezolve problema unui singur om, nemaivorbind de probleme multiple legate de respectarea drepturilor omului din stânga Nistrului”, a mai spus avocatul Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX a lansat pentru prima dată Campania „Arătați-l viu” în susținerea lui Adrian Glijin. Campania este o întrunire online în vederea determinării autorităților constituționale, celor din Federația Rusă, precum și a actorilor implicați în formatul 5+2 să se implice imediat în apărarea și eliberarea unei persoane răpite acum un an și despre care nu se cunoaște nimic din acel moment. Obiectivul imediat al Campaniei este de obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață și despre starea actuală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.