BERD şi MAIB oferă 17,5 milioane de euro pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM), clienți ai Moldova Agroindbank, pot accesa o nouă linie de finanțare, în valoare de 17,5 milioane euro. Oportunitatea se datorează unui nou acord de finanțare semnat de MAIB şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Liniei de creditare EU4Business-BERD. Creditele EU4Business-BERD de la MAIB se acordă în condiții de rată avantajoasă, cu componentă de grant şi perioadă de grație. Întreprinderile mici și mijlocii pot investi sumele accesate în modernizarea tehnologică, creșterea calității produsului final și, respectiv, accederea pe piața de desfacere europeană, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Moldova Agroindbank, banii sunt destinați pentru a satisface cererea de creditare a clienților Moldova Agroindbank și a oferi noi oportunități IMM-urilor, inclusiv prin creșterea competitivității, modernizarea tehnologică în corespundere cu standardele UE, cu cele privind sănătatea și securitatea în muncă, precum și pentru dezvoltarea oportunităților comerciale pe piața Uniunii Europene.

Termenul creditului este de minimum 36 de luni, iar termenul maxim nu poate depăşi 72 de luni. Acest tip de finanțare se acordă în condiții atractive, incluzând o componentă de grant de 10 – 15% din suma creditului, care se alocă la implementarea proiectului și care poate fi direcționat pentru diverse scopuri. De asemenea, include o perioadă de graţie și flexibilitate pentru diverse necesităţi de investiţii. Creditele din resursele EU4Business-BERD vor fi acordate în cadrul produselor băncii: „Credit pentru scopuri investiţionale”, „Credite investiţionale, destinate întreprinderilor micro şi mici” și „Invest-Agro”.

Șefa BERD în Moldova, Angela Sax, a menționat că BERD se angajează să ajute companiile să investească în producerea modernă, în special în condițiile climatului actual dificil. În opinia sa, există beneficii clare pentru astfel de investiții pe termen scurt și mediu. Ea consideră că sprijinul oferit va duce la creșterea comerțului prin standarde mai ridicate și va stimula redresarea economică în întreaga țară.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că accesul la finanțare este un element esențial pentru ca IMM-urile să poată depăși criza actuală și să își valorifice potențialul de creștere după pandemie. Diplomatul a remarcat că UE oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Republica Moldova pe parcursul a mai mulți ani, iar în prezent există aproximativ 20 de proiecte bilaterale și regionale care ajută antreprenorii moldoveni prin acordarea de granturi, împrumuturi și servicii de consultanță în afaceri.

Președintele Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari, a declarat că, într-o perioadă în care mediul de afaceri se confruntă cu dificultăți provocate de pandemie şi de condiţiile climaterice nefaste, MAIB continuă să susțină antreprenorii, sprijinindu-le planurile de business. Potrivit lui, noua linie de creditare este încă o dovadă a unificării eforturilor BERD, Uniunii Europene și Moldova Agroindbank pentru a face mai puternice IMM-urile din Republica Moldova, a crește calitatea producerii, și a cuceri piața de desfacere europeană.

MAIB a semnat cu BERD primul acord de cooperare în cadrul liniei EU4Business-BERD, obținând acces la un împrumut de 5 milioane de euro, în aprilie 2019. În decembrie 2019 a fost încheiat al doilea acord, valoarea tranșei constituind 7,5 milioane euro. Sumele au fost integral valorificate de clienții MAIB din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, peste 50% dintre clienți au valorificat și componenta de grant acordată de Uniunea Europeană în cadrul creditelor EU4Business-BERD.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.