Bartlomiej Zdaniuk: Indiferent de cum va evolua UE, Acordul de Asociere rămâne valabil pentru Moldova

Indiferent care va fi evoluția Uniunii Europene după alegerile europarlamentare 2019 și pe parcursul anilor, tot ce a fost scris în Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE și în cele 20 de livrabile pentru anul 2020, rămâne valabil pentru că, implementând conținutul acestor documente, Republica Moldova devine mai compatibilă cu alte țări care fac deja parte din UE și atunci cooperarea dintre ele va fi mai strânsă. Declarația a fost făcută de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, într-un interviu pentru IPN. Oficialul susține că aceasta, de fapt, este miza.

Ambasadorul consideră că UE va evolua. „Nu se știe în ce direcție, dar va evolua. Dar unele lucruri nu se vor schimba sau este foarte puțin probabil că aceste elemente să se schimbe. În primul rând, cred că oamenii din Europa apreciază foarte mult libertatea deplasării, libertatea de a călători, libertatea serviciilor, mărfurilor, capitalurilor. Sunt lucruri care au devenit foarte importante. Cum adică să nu mai putem călători dintr-o țară în alta liber, iarăși să trecem prin controale, să avem vize, pașapoarte?! Cred că nimeni nu-și dorește să revenim la o astfel de situație în care pentru a merge într-o țară să avem nevoie de viză. La fel este și cu comerțul. Dacă ne place un produs dintr-o țară anume, vrem să-l achiziționăm, nu ne place să plătim și un preț mai mare din cauza taxelor vamale. Acest spațiu de libertate cred că este un lucru care s-a înfăptuit în mod ireversibil. Ne place să facem parte dintr-o comunitate. Apoi, fiecare are diferite interese, face lobby pentru interesele sale și este firesc. De aceea toate angajamentele pe care le-a contractat Republica Moldova merită îndeplinite căci efortul reformelor va produce rezultate benefice pentru țară – indiferent de evoluția Uniunii Europene”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.

Despre alegerile în Parlamentul European care urmează să aibă loc la sfârșitul lunii mai, diplomatul polonez mai spune că fiecare scrutin are un anumit impact. „În cazul respectiv vorbim de Parlamentul European competențele căruia nu sunt de neglijat, însă hotărârile sunt elaborate printr-un proces mult mai complicat”, a notat ambasadorul Poloniei. „Ce așteptăm noi? În primul rând, așteptăm ca vocea poporului să fie poate cea mai importantă”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.