Autoritățile de la Orhei insistă pe decizia comisiei teritoriale de sănătate publică

Decizia Comisiei teritoriale extraordinare de sănătate publică din raionul Orhei va avea efecte juridice până în momentul în care va exista un act oficial din partea instituțiilor abilitate ale statului de declarare a nulității deciziei respective. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului raional Orhei, Dinu Țurcanu, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Dinu Țurcanu susține că decizia luată de Comisia de la Orhei, prin care elevii își continuă procesul de studii la școală, nu vine în contradicție cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ci doar a fost adaptată la specificul raionului. Cinci mii de copii de clasele primare învață în localitățile din raionul Orhei, iar dispunerea învățământului la distanță i-ar pune pe părinții acestora sub riscul să-și piardă locul de muncă și salariul, a declarat Dinu Țurcanu.

Comisia de sănătate publică de la Orhei a luat decizia ca școlile să activeze ca și până acum, adică cu prezență fizică. Elevilor le este măsurată temperatura și sunt verificați de medicul instituției.  Dacă se înregistrează cel puțin un caz de COVID-19, clasa intră în carantină. Iar dacă sunt 40% din clase în carantină, se va propune ca întreaga școală să treacă la învățământul la distanță.

Comisia a permis și organizarea de evenimente private, precum nunți, botezuri, mese de pomenire sau mese festive, activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, dar și întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti-pandemice. La următoarea ședință a Comisiei, care va fi convocată astăzi, se va propune ca, în cazul desfășurării evenimentelor private, fiecare participant să-și facă test rapid, procurat din farmacii, a precizat președintele Consiliului raional Orhei.

Dinu Țurcanu a criticat că autoritățile centrale, când iau decizii care vizează întreaga țară, nu convoacă la discuții președinții de raioane și primarii. Iar atunci când sunt impuse restricții, acestea nu vin la pachet cu garanții sociale, cum se cere.

Guvernul a calificat deciziile anunțate de către Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică din raionul Orhei ca fiind nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică sunt o încălcare a legii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.