Au fost desemnați laureații Premiului Național

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților din anul curent ai Premiului Național. Câștigătorii au fost selectați prin vot secret de către membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în cadrul ultimei ședințe convocate, transmite IPN.

Premiul Național 2021 va fi acordat artistului plastic Ghenadie Jaloba, pentru merite deosebite în creație și promovarea culturii naționale.

Pentru realizări remarcabile în promovarea tezaurului folcloric și dezvoltarea domeniului muzical național, premiul îi este acordat lui Petru Neamțu, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Pentru performanțe sportive și promovarea internațională a imaginii Republicii Moldova, Premiul Național este oferit Anastasiei Nichita, maestru internațional al sportului la lupte libere feminine.

Un alt laureat este Tudor Cîrlan, antrenor emerit al Republicii Moldova la lupte libere, premiul fiindu-i acordat pentru contribuție excepțională la promovarea valorilor olimpice.

Și Maria Șleahtițchi, scriitoare, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar se numără printre laureați. Premiul Național îi este acordat pentru poemele incluse în volumele „Fragile” și „Iubirea noastră e o doamnă frumoasă”.

Vitalie Ciobanu, scriitor, jurnalist, redactor-șef al Revistei „Contrafort” primește Premiul Național pentru volumul de proze „Zilele după Oreste”, iar colectivul Instituției Publice Teatrul Național „Mihai Eminescu” – pentru activitate prodigioasă și valoroasă pe plan național și internațional.

Anual, Guvernul decernează până la zece Premii Naționale pentru realizări remarcabile care au îmbogățit substanțial știința, tehnologiile, cultura, arta și sportul, au contribuit  la promovarea imaginii pozitive a țării pe plan internațional și care au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-științific și social-economic, dar și asupra domeniului culturii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.