Amendă de peste 31 mln lei, pentru o companie care deservește Aeroportul

Plenul Consiliului Concurenței a decis să amendeze cu peste 31 mln lei Compania Avia Invest SRL, care deservește Aeroportul Internațional Chișinău. Această sancțiune a fost impusă din cauza neexecutării de către Avia Invest SRL a unei decizii anterioare din 2020, care prevede, pe lângă amendă, și îndeplinirea unor obligații, transmite IPN.

Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței, a precizat în cadrul unui briefing de presă că în 2020 Consiliul Concurenței a emis o decizie, potrivit căreia au fost constatate unele practici anticoncurențiale de către Avia Invest SRL.

„Au fost constatate două lucruri: faptul că Avia Invest a impus unele condiții inechitabile și nejustificate în privința termenelor de valabilitate a contractului de locațiune pentru companiile de handling care prestau servicii la aeroport. În primul rând, această defavorizare a fost în privința companiei MGH Grandhandling. Și, totodată, a fost stabilită și altă acțiune anticoncurențială, și anume aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune”, a specificat Alexei Gherțescu.  

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, în 2020, Avia Invest a fost amendată cu peste 31 milioane de lei, dar acea decizie a fost contestată în instanța de judecată și dosarul încă se află la examinare. Totodată, a fost stabilit că aceste încălcări care au fost atunci constatate de către Consiliul Concurenței urmau să fie înlăturate de întreprinderea Avia Invest SRL până la finele anului 2020, ceea ce nu s-a făcut.

„Încă atunci, în acea decizie a fost stabilit că în cazul neîndeplinirii acestei obligații care a fost stipulată în decizia anterioară, întreprinderea Avia Inveest va fi amendată cu sancțiune combinatorie. Din cauză că Avia Invest nu a îndeplinit această obligație, ci a îndeplinit-o peste un an, la sfârșitul anului 2021, Consiliul Concurenței a inițiat încă o procedură suplimentară, anume din cauză că aceste obligații nu au fost îndeplinite. Amenda a fost plătită la sfârșitul anului 2021, deci neîndeplinirea obligației constatată de Consiliul Concurenței a durat un an. Respectiv, pentru acest an a fost calculată sancțiunea care în total a constituit peste 31 milioane de lei”, a explicat Alexei Gherțescu.

Decizia Consiliului Concurenței a fost transmisă Avia Invest SRL, care are la dispoziție o perioadă în care poate să conteste această hotărâre în instanța de judecată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.