Alegerile au fost desfășurate în mod corect, printr-un sufragiu liber exprimat, Domnica Manole

Curtea Constituțională a confirmat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost organizate și desfășurate în mod corect, printr-un sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în discursul susținut în plenul Parlamentului, la ședința de constituire, transmite IPN.

Domnica Manole a menționat că, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, după totalizarea rezultatelor scrutinului, trei concurenți electorali au trecut pragul minim de reprezentare. Astfel, în noul Parlament au acces: Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul politic Șor – 6 mandate.

Președinta Curții a mai spus că toți candidații incluși în liste sunt eligibili pentru funcția de deputat și au depus declarații pe propria răspundere că nu au interdicții de a candida. Comisia Electorală Centrală nu a prezentat informații despre existența unor proceduri intentate în privința vreunui candidat în legătură cu desfășurarea scrutinului. Prin urmare, Curtea a decis să valideze mandatele deputaților aleși în Parlament în cadrul alegerilor anticipate din 11 iulie.

La prima ședință a Parlamentului sunt prezenți 91 de deputați din cei 101 aleși. În plen este prezentă și președinta țării, Maia Sandu, membrii Comisiei Electorale Centrale, dar și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.