Ala Nemerenco: Acest val al pandemiei va fi „războiul celor nevaccinați”

Acest val al pandemiei COVID-19 va fi „războiul celor nevaccinați”, a declarat marți ministrul sănătății, Ala Nemerenco, la evenimentul de lansare a Campaniei de informare și mobilizare a studenților și tinerilor din Republica Moldova privind vaccinarea împotriva COVID-19 „Pune umărul, vaccinează-te!”, transmite IPN.

Potrivit ministrului, până la 98% dintre pacienții cu COVID-19 spitalizați în stare gravă în Moldova nu sunt imunizați. Totodată, zilnic în Moldova se înregistrează 7-14 decese ca urmare a complicațiilor provocate de virusul SARS-CoV-2.

Ala Nemerenco a menționat că generația sa a fost vaccinată în proporție de 99%, împotriva unor astfel de maladii ca tetanosul, difteria, poliomelita, pentru care existau seruri la acel moment. Astăzi copiii sunt imunizați în proporție de 88-90% contra unui număr mai mare de infecții. Totodată, unele școli sunt închise, iar unii agenți economici nu își pot dezvolta activitatea din cauza COVID-19. Vaccinarea poate să schimbe această situație.

Ala Nemerenco a îndemnat studenții să se imunizeze împotriva COVID-19 și să-i încurajeze și pe alți oameni din jur să se imunizeze. „Puteți mări numărul de persoane vaccinate și vă puteți întoarce la orele de studii”, a fost mesajul ministrului sănătății.

Și ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a îndemnat studenții să se implice activ în eforturile de convingere a populației să se vaccineze împotriva COVID-19, ca, în termene cât mai scurte, se revenim la programele obinuite de activități.

Emil Cioban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” a atenționat că niciun student la medicină nu poate să facă studii calitative în regim online, iar pentru a putea reveni la ore cu prezență fizică, e nevoie să crească numărul persoanelor imunizate. Cu cât mai multe persoane vor fi vaccinate, cu atât mai puțini pacienți vor fi spitalizați, a spus Emil Cioban.


Potrivit rectorului USMF, în prezent 96% dintre cadrele didactice și 92% dintre studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” sunt imunizați împotriva COVID-19. Din șase studenți confirmați pozitiv la virusul SARS-CoV-2 cinci nu sunt vaccinați.

Prezentă la eveniment, Stela Gheorghiță, coordonator programe al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, a menționat că, de la debutul pandemiei, infecția COVID-19 a omorât un număr de oameni egal cu populația unei țări. În prezent, 23% din populația din Moldova este imunizată cu schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, a specificat Stela Gheorghiță.

  

    

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.