Actuala guvernare nu este interesată să aducă lumină în dosarul 7 aprilie, declaraţie

Actuala guvernare cunoaşte anumite dedesubturi ale evenimentelor din 7 aprilie, dar nu este în interesul ei să le divulge, pentru că a fost implicată într-o oarecare măsură. Altfel nu poate fi explicată lipsa de fapte concrete în investigarea acestora. De această părere este directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), Cornelia Cozonac.

„Autorităţile au gestionat foarte prost situaţia de după evenimentele din 7 aprilie. Evenimentele sunt cunoscute şi ceea ce a urmat. Autorităţile şi organele de drept trebuiau să aducă lumină în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale drepturilor omului şi aici lucrurile au mers foarte prost. În cei 4 ani care s-au scurs, am impresia că autorităţile au tras de timp ca totul să se uite, iar opinia publică să nu insiste să se facă lumină şi să vină cu dovezi noi cine a fost implicat în acele evenimente”, a declarat directorul CIJ pentru IPN.

Cornelia Cozonac a menţionat că în evenimentele din 2009 au fost masiv implicaţi procurori şi poliţişti, care au dat dovadă de solidaritate de breaslă. „Ei au acoperit probele şi au încheiat dosarele ca să nu fie pedepsit cineva. De-a lungul timpului am avut doar câteva sancţiuni disciplinare, dar care nu s-au finalizat cu destituiri din funcţie sau pedepse reale. Cred că se doreşte să se tragă de timp şi să se uite, ca nimeni să nu fie tras la răspundere, oricum, partea de vină rămâne”, a mai subliniat Cornelia Cozonac.

Potrivit directorului CIJ, chiar şi după 4ani există posibilitatea realizării unor investigaţii jurnalistice, pentru că există dovezi care pot fi verificate. „Sunt înregistrări video. A existat o subordonare ierarhică, anumite ordine şi au existat persoane care au dat acele ordine. Au fost poliţişti care au maltratat şi procurori care nu au luat atitudine”, a concluzionat Cornelia Cozonac.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.