A murit fostul ministru al culturii, Mihail Gheorghe Cibotaru

S-a stins din viață prozatorul și publicistului Mihail Gheorghe Cibotaru, fost ministru al culturii. „A părăsit această lume un om care și-a dăruit întreaga ființă culturii naționale. Ne exprimăm regretul profund și transmitem condoleanțe pentru cei apropiați”, se menționează într-un necrolog semnat de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și ministru interimar al educației, culturii și cercetării, Lilia Pogolșa, transmite IPN.

Mihail Gheorghe Cibotaru s-a născut pe 21 iunie 1934, în satul Vărvăreuca din raionul Florești. În anul 1954 a absolvit școala medie din Florești, iar în anul 1959 – Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău.

Pe parcursul activității sale profesionale, Mihail Gheorghe Cibotaru a activat în calitate de redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor-șef adjunct la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-șef la revista „Moldova”, precum și șef de secție la Agenția Informațională de Stat Moldpres. Activitatea sa a lăsat și alte rezultate pentru întreg sistemul administrativ din Republica Moldova, în perioada anilor 1994-1997, exercitând funcția de ministru al culturii.

De sub tipare au apărut și cărțile de autor: „Tăcerea pădurilor”, „Durerea liniștii”, „Semănătorii”, „Drumuri”, „Pasăre călătoare”, „Îndrăzneala”, „Eclipsa” , „Ministru poți și să nu fii”, „Ispite”.  Autorul a semnat și scenarii pentru filme artistice și documentare: „Întâlnirea”, „Cutremurul”, „Corespondentul special”, „Hora satului” etc.

A fost distins, în anul 1986, cu Premiul de Stat pentru volumul de publicistică „Sârjoaca”, în anul 2008, cu Premiul de excelență, iar în anul 2013, cu Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

În anul 1996, i-a fost acordat Ordinul „Gloria Muncii”, iar în aprilie 2015, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul de activitate și înaltă măiestrie profesională, i-a fost conferit „Ordinul Republicii”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.