Volodimir Zelensky anunță că Ucraina depune cerere de aderare la NATO

Ucraina depune cerere de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Cererea a fost semnată vineri, 30 septembrie, de  președintele Volodimir Zelensky după Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. Imaginile video cu adresarea președintelui ucrainean și momentul semnării cererii au fost distribuite pe contul său Telegram, transmite IPN.

„De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unul pe altul și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi Ucraina solicită să o facă de jure. Într-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Pe o bază accelerată. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, declarat Volodimir Zelenski.

Depunerea cererii vine după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Donțek, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene subliniază într-o declarație de presă că Republica Moldova reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.