Vizita Nataliei Gavriliță la Bruxelles, în cadrul Trio-ului Asociat

La Bruxelles, Trio-ul Asociat a spus clar ce așteaptă de la Summitul PaE din 15 decembrie și și-a reconfirmat angajamentele față de UE, transmite IPN.

După întîlnirea trilaterală a premierului Natalia Gavrilița cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal și cel georgian Irakli Garibashvili, serviciului de presă al guvernului de la Chișinău a relatat că evenimentul a „reconfirmat mesajul consolidat al Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei pentru un dialog aprofundat între instituțiile europene și partenerii asociați în ajunul Summitului Parteneriatului Estic”, notează IPN.

Totodată, serviciul de presă al guvernului georgian a comunicat că cele trei state ale Trioului Asociat „doresc să acceadă în spațiul economic comun al UE și să activizeze interacțiunea sectorială în scopul asigurării integrării fizice a țărilor asociate în UE”. Conform aceleiași surse, Garibashvili a evidențiat importanța ca „declarația Summitului să reflecte alegerea și aspirațiile europene ale Georgiei, la fel și sprijinul ferm al integrității teritoriale și suveranității țării”:

După întrevederea trilaterală, prim-miniștrii asociați au avut o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

Conform comunicatului de presă dat de executivul de la Chișinău, șefii de guverne ai celor trei state membre ale Parteneriatului Estic au promovat și reconfirmat mesaje comune în vederea oferirii unui nou impuls dialogului politic și cooperării sectoriale și economice în cadrul Declarației Comune a Summitului Parteneriatului Estic de la mijlocul lunii decembrie la Bruxelles. La ședință au fost discutate aspecte practice în ceea ce privește realizarea Planului european economic și de investiții al UE pentru Parteneriatul Estic.

„Suntem aici pentru a discuta despre modul în care voința politică și determinarea a trei parteneri asociați pot fi folosite pentru a îmbunătăți viețile cetățenilor noștri, prin apropierea țărilor noastre de UE. Ne dorim o cooperare eficientă, în special în domeniile care contează cel mai mult pentru oameni. Vorbim despre eliminarea plăților de roaming cu UE, reducerea costurilor tranzacțiilor bancare internaționale, recunoașterea certificatelor de vaccinare, și consolidarea securității energetice”, a punctat premierul Gavrilița.

De asemenea, discuția a vizat sectorul energetic și securitatea energetică, conectivitatea și cooperarea în domeniul transportului, precum și alinierea cu obiectivele pactului verde european. Șefa Executivului de la Chișinău, a exprimat recunoștință UE pentru deschiderea și susținerea de care a dat dovadă în perioada crizei energetice, dar și pentru sprijinul oferit în implementarea agendei de reforme ambițioase pe care o are Guvernul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE