Victoria va fi de partea Ucrainei. A demonstrat că este un stat cu demnitate, opinii

Anexarea ilegală de către Rusia a teritoriilor ucrainene reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și scoate la iveală adevărata față a regimului lui Vladimir Putin. O spun reprezentanții guvernării de la Chișinău, care reiterează că Republica Moldova condamnă vehement anexarea teritoriilor ucrainene ocupate temporar de armata rusă. În același timp, opoziția parlamentară califică războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei drept o tragedie dintre două popoare frățești. Potrivit deputaților opoziției, Republica Moldova ar trebui să vină doar cu mesaje pacifiste și să insiste pe începerea negocierilor dintre cele două părți, notează IPN.

Deputatul PAS Oazu Nantoi spune că anexarea celor 4 teritorii ucrainene reprezintă un semnal de disperare al regimului de la Kremlin, iar acțiunea era previzibilă după eșecul armatei ruse înregistrat în regiunea Harkov.

„Regimul Putin este un regim revanșard, cu ideologie fascistă, care neagă dreptul la existență a statului și a poporului ucrainean. Anexarea ilegală are loc după eșecul planului lui Putin de a ocupa întregul teritoriu al Ucrainei. Aflându-se în disperare, Putin a purces la escaladarea conflictului și la șantajul nuclear. Ucraina a eliberat peste 7500 km pătrați, situația este șubredă pentru armata rusă și pentru a crea motiv de șantaj nuclear Putin a purces la acest scenariu, la acest simulacru de referendum”, a spus Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Și ex-deputatul Iurie Reniță califică drept barbară politica Rusiei de alipire a teritoriilor străine. El și-a exprimat convingerea că victoria va fi de partea Ucrainei, Rusia transformându-se într-un stat agresor, izolat de întreaga comunitate internațională.

„Rusia acționează în tradiționalul ei stil, fie că e vorba de Rusia țaristă, Rusia bolșevică sau Rusia sovietică. Când e vorba de acapararea teritoriilor străine nu există nicio diferență dintre ele. Rusia a compromis și a profanat relațiile internaționale și dreptul internațional, pe care și-l face după bunul său plac. Ucraina își va recupera teritoriile, a demonstrat că este un stat cu demnitate”, a spus ex-ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță.

În același context, deputații opoziției parlamentare spun că declarațiile acide de la Chișinău nu contribuie la instaurarea păcii. Republica Moldova trebuie să cheme părțile la dialog și consens, spune socialistul Grigore Novac.

„Suntem martorii unei drame dintre două popoare frățești, creștine. Sunt forțe distructive care toarnă gaz pe foc pentru a alimenta acest conflict. Altă soluție decât masa discuțiilor nu există, doar prin dialog se poate ajunge la un consens. Mesajul care trebuie să vină din partea noastră trebuie să fie unul pacifist”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac.

„Când spunem că trebuie să se așeze la masa negocierilor, spunem de fapt că ambii sunt vinovați. Nu, doar unul a năvălit și a invadat țara altuia. E încălcată orice lege internațională, ordinea mondială se prăbușește”, a punctat comentatorul politic, Nicolae Negru.

Ieri, președintele Vladimir Putin a anunțat anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie. Acțiunea are lor după „referendumurile” din perioada 23-27 septembrie. În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că Kievul depune cerere de aderare accelerată la NATO.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.