Veaceslav Platon a depus o plângere în România pe numele Maiei Sandu

Omul de afaceri Veaceslav Platon (declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care anterior fusese condamnat la 18 ani de închisoare) s-a adresat cu o plângere către Gabriela Scutea, prосurorul general al parchetului de ре lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România, în care denunță acțiunile „cetățenei statului român Maia Sandu, președintă a Republicii Moldova”. El solicită tragerea la răspundere penală a acesteia pentru comiterea împotriva sa – spune Platon – a mai multor infracțiuni în vederea preluării ilicite a bunurilor ce-i aparțin, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă emis presei de Veaceslav Platon, plângerea a fost depusă în România, în condițiile în care în Republica Moldova Maia Sandu, utilizând funcția sa publică, pune presiuni asupra sistemului judecătoresc, somând judecătorii să nu adopte decizii care i-ar permite să-și întoarcă bunurile și valorile de care a fost deposedat în perioada anilor 2014-2017 „de cetățeanul Vladimir Plahotniuc și persoane din anturajul acestuia”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook Veaceslav Platon a menționat că, având în vedere „presiunea agresivă depusă de Maia Sandu asupra sistemului judecătoresc”, în Moldova ar fi greu de a obține o decizie echitabilă. „Iată de ce, am fost obligat să mă adresez cu o plângere în organele de drept din România unde, sper, se poate obține o decizie cu mult mai echilibrată și imparțială”, a scris Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016. În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în cauza devalizării cu 800 de milioane de lei a Băncii de Economii. Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon, legat de devalizarea BEM, a fost falsificat în totalitate și va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. Astfel că, după patru ani de detenție, pe 15 iunie 2020 executarea sentinței din 2017 a fost suspendată, iar  Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.