Următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc la Chișinău

Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu în contextul conferinței susținute la Praga în comun cu Emmanuel Macron, președintele Franței și inițiator al CPE, și cu Petr Fiala, prim-ministrul țării gazdă, Cehia, transmite IPN.

„Propunerea de a găzdui reuniunea celor 44 de lideri ai statelor și regiunilor din Europa în țara noastră accentuează sprijinul univoc al partenerilor noștri pentru parcursul și viitorul european al Moldovei. El reflectă, de asemenea, caracterul pragmatic și orientat spre rezultat, pe care dorim să-l conferim Comunității Politice Europene create astăzi”, a declarat șefa statului, citată într-un comunicat de presă.

Maia Sandu a participat, la Praga, alături de liderii altor 43 de state și guverne din Europa, la inaugurarea Comunității Politice Europene. O inițiativă a președintelui francez, Comunitatea Politică Europeană este o platformă de discuții și cooperare între țările de pe continentul european.

„CPE nu este alternativă a procesului de euro-integrare. Ea va consolida dialogul politic dintre țările UE și cele din afara spațiului comunitar și va căuta soluții punctuale și rapide pentru provocările comune”, a spus președinta după sesiunea inaugurală a summitului.

În comunicarea sa cu liderii europeni, Maia Sandu a discutat și despre situația energetică din Republica Moldova. „Am transmis încă o dată mesajul că statele europene trebuie să lucreze împreună pentru restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli. Avem nevoie de acțiuni hotărâte pentru restabilirea păcii în Europa, descurajarea oricăror încercări de destabilizare și consolidarea securității pe continent”, a declarat șefa statului.

La Praga, Maia Sandu a discutat și cu prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir. Discuția s-a referit la perspectivele dezvoltării dialogului politic între cele două țări și la cooperarea în diverse domenii. Șefa statului a menționat, în context, importanța semnării de către Republica Moldova a acordului de liber schimb cu Asociația Europeană a Liberului Schimb, din care face parte și Islanda și care va impulsiona schimburile comerciale dintre state.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.