Un transfer ordonat al puterii ar ajuta Moldova să se miște mai departe, declarație

Campania electorală între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale a fost una negativă, cu o media polarizantă, care a diminuat calitatea informației prezentate cetățenilor. Chiar și așa, pe 15 noiembrie, procesul de vot a decurs normal, în ciuda unor aglomerări sau cozi. Acestea sunt constatările preliminare ale observatorilor Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO). Șefa Misiunii restrânse BIDDO, Corien Jonker, susține că un transfer ordonat al puterii ar ajuta foarte mult ca Moldova să se miște mai departe în mod normal, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Corien Jonker a declarat că una dintre constatările monitorizării turului doi al scrutinului prezidențial, perioada de până la ziua votării, este că votanții au avut, în general, de unde alege. Totuși, președintele în exercițiu a continuat retorica care polariza alegătorii și a avut o mediatizare mult mai pozitivă. Consiliul Audiovizualului, responsabil de monitorizarea mass-media, a aplicat sancțiuni în mod disproporționat și cu întârzieri, fapt ce nu asigură o supraveghere eficientă.

În ziua alegerilor, procedura a fost respectată, în ciuda unor aglomerări sau cozi care s-au format la unele secții de votare. Rezultatele oferite în termen a condus la creșterea transparenței.

Corien Jonker a precizat că legislația națională duce lipsă de reguli clare cu privire la desfășurarea turului doi. În ciuda unor recomandări, același lucru e valabil și pentru regulile de finanțare a campaniei. Supravegherea finanțării campaniei este una slabă.

Șefa Misiunii a mai spus că, per general, concurenții electorali au fost în stare să facă campanie în mod liber, însă campania a devenit mai negativă, mai ales înainte de ziua votării în turul doi. Au sunat mesaje care ținteau negativ în candidata Maia Sandu, inclusiv prin intermediul pliantelor, spoturi video. Corien Jonker a precizat că o astfel de retorică este inacceptabilă și nu își are loc într-o campanie electorală, și nu doar campanie

Misiunea va publica un raport final în aproximativ două luni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.