Un caz de pesta porcină a fost înregistrat în raionul Nisporeni

Un caz de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o exploatație de porcine amplasată în extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Comisia pentru Situații Excepționale al raionul Nisporeni a instituit măsuri de carantină, sunt în desfășurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km).

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Proprietarii de porcine sunt solicitați să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. 

Cetățenii sunt solicitați să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul de import, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse pe motivul riscului pe care îl reprezintă.

Pesta porcină nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede și este fatală pentru animale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.