Un bărbat a încercat să scoată din țară monede de colecție fără ca să le declare

Un cetățean al Georgiei a încercat să scoată din Republicii Moldova 88 de monede de colecție, care datează din anii 1890 – 1960, fără să le declare, iar acum riscă să rămână fără ele. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, era pasager al cursei avia Chișinău – Istanbul.

În timpul controlului bagajului de cală, polițiștii de frontieră au depistat 50 de monede în valiza georgianului, iar ulterior, în urma verificării suplimentare a pasagerului și a bagajului de mână, în încălțămintea acestuia au mai fost depistate 38 de monede.

Tatiana Bogdan Șompol, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal, a precizat pentru IPN că toate monedele care au valoare culturală sau istorică obligatoriu trebuie să fie declarate, conform legislației în vigoare. Pentru transportarea acestora înafara țării  trebuie să fie prezentate acte eliberate de către instituțiile de resort. În cazul respectiv, urma să fie prezentat un document de la Ministerul Culturii, care să confirme că monedele de colecție aparțin persoanei care le transportă.

Monedele au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoana care a încercat să le scoată din Republica Moldova fără ca să le declare riscă să fie amendată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.