Traseul Leușeni este blocat de către agricultori

Traseul Leușeni a fost blocat astăzi din nou de tractoarele agricultorilor protestatari. Poliția informează că se află la fața locului pentru redirecționarea și fluidizarea transportului, transmise IPN.

Inspectoratul General al Poliției precizează că acțiunile necomunicate ale organizatorilor despre intenția de blocare creează incomodități repetate celorlalți cetățeni.

Într-un live pe Facebook, Sergiu Stefanco, agricultor din raionul Căușeni, unul dintre liderii protestelor, a mers cu tractorul spre Vama Leușeni. Deși fermierii au avut două întrevederi cu prim-ministrul Dorin Recean, Stefanco spune că acestea au fost mimate. Potrivit lui, agricultorii au cerut achitarea subvențiilor, așa cum prevede legea, au cerut să le fie distribuită motorina din România. Din cauza incompetenței Guvernului de la Chișinău, fermierii riscă să nu beneficieze de această donație, iar prețul la motorină crește zilnic. Sergiu Stefanco a mai spus că agricultorii nu doresc bani, pentru că înțeleg că în bugetul de stat aceștia nu sunt, dar își doresc să aibă acces la credite echitabile, la inputuri etc.

La începutul acestei săptămâni, agricultorii au avut discuții la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și cu premierul Dorin Recean.  Fermierii au fost anunțați despre creditul agricol de urgență în calitate de soluție pentru a începe sezonul agricol. Mecanismul, care urmează să devină funcțional din 1 martie le va permite agricultorilor să acceseze credite de 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului. De cealaltă parte, fermierii au spus că această sumă poate fi păstrată doar pentru agricultorii micro, dar pentru ceilalți – trebuie dublată.

O nouă întrevedere la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu agricultorii este planificată pentru vineri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.