Republica Moldova are un potențial tehnic considerabil de surse de energie regenerabilă. Un obiectiv stabilit de țara noastră este ca, până în anul 2030, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie să fie 27%. Încurajând investițiile în surse regenerabile, Republica Moldova și-ar putea reduce dependența de resursele energetice importate crescând în același timp, consumul de resurse energetice interne. Pentru a îndeplini aceste deziderate este necesară o abordare și implicare a tuturor actorilor din societate de la persoane fizice, gospodării casnice, agenți economici, administrațiile publice locale și cele centrale pentru a crea comunități energetice viabile să fortifice sectorul energetic din Republica Moldova asemeni celor din țările Uniunii Europene. Acest lucru poate fi realizat doar prin suportul oferit de partenerii europeni. Despre provocările, oportunitățile dar și beneficiile obținute în această direcție au discutat participanții la dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene: exemple concrete și lecții însușite”, organizată de Agenția de presă IPN.
Leonid Boaghe, primarul comunei Sireți, raionul Strășeni, a vorbit despre importanța realizării unui screening al sectorului energetic din localitate pentru a putea vedea clar care este nivelul de consum de energie, apă, gaz etc. Astfel, potrivit edilului, acest proces se realizează prin intermediul unui sistem informațional de manangement energetic – EMIS care permite colectarea, stocarea și analiza datelor de consum pentru energie și apă a clădirilor publice din Republica Moldova.
„Pentru a avea o situație clară din punct de vedere al energiei trebuie neapărat să colectezi anumite date. În Sireți, am făcut acest management al clădirilor, la câteva edificii publice am încercat să facem și un audit: am colectat consumul anual, ca să vedem exact cât gaz, electricitate, apă, câte sunt cheltuielile pentru canalizare la toate clădirile publice de pe teritoriul satului Sireți. Acum avem șapte edificii publice, în plus liceul care este patrimonial în subordinea primăriei, metodologic în subordinea Consiliului Raional, implicit Ministerului Educației. Dar acest lucru l-am făcut deja al treilea an, de când implementăm sistemul informațional de management energetic EMIS”, spune Leonid Boaghe.
Primarul comunei Sireți susține că o astfel de radiografie a situației energetice a satului contribuie la eficientizarea ulterioară a cheltuielilor și reduce din vulnerabilitatea pe segmentul dependenței de importul energetic. Studiile de fezabilitatea realizate la instituțiile publice din sat au fost posibile grație partenerilor europeni, care, potrivit lui Boaghe, contribuie esențial, la etapa inițială, la o clarificare exactă a stării lucrurilor. „În contextul în care ne aflăm noi, contextul războiului din Ucraina, contextul crizei refugiaților, crizei energetice și dependenței de sursele energetice. La nivel local idei sunt foarte multe, avem și idei care pot fi implementate și la nivel național, și la nivel regional, dar atâta timp cât suntem la primărie trebuie să ne facem treaba la locul nostru de muncă. Noi am încercat să facem lucruri multe la nivel local, ca să trecem spre această tranziție verde, spre această energie regenerabilă. Am înregistrat, în ultimii ani, anumite succese. Evident, că lucrurile pe care le începem la acest capitol, trebuie să se facă un screening local pentru a înțelege câte edificii avem, câtă energie se consumă, fie că este vorba despre gaze, fie că este vorba despre energie electrică, trebuie mai întâi să facem o evaluare pentru a înțelege cu ce consumuri avem de fapt de a lucra și ce consum trebuie redus treptat, treptat. Evident, asta ar însemna în linii generale să facem un management energetic al clădirilor publice pe care le avem noi. Treptat am colectat foarte multe date ca să înțelegem ce direcție să luăm și pe ce direcție trebuie de întreprins acțiuni. Spre exemplu, la grădinița din localitate am implementat eficiența energetică prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), de asemenea o altă parte a panourilor fotovoltaice a fost finanțată de Programul de granturi mici al Facilității Globale de Mediu GEF, susținut de PNUD Moldova”, a mai spus primarul comunei Sireți, raionul Strășeni.
Antreprenoarea din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, Dorina Onici, consideră că orice criză trebuie transformată în oportunitate. Tocmai de aceea, pe teritoriul pensiunii pe care o deține se construiește prima casă din Republica Moldova realizată din cânepă industrială. Această construcție se datorează susținerii din partea Belgiei.
„Criza pandemiei ne-a făcut ca să deschidem pensiunea, criza refugiaților ne-a făcut cunoscuți pe tot mapamondul, pentru că eram vizitați și se cazau la noi mulți oameni. Criza energetică ne-a făcut așa ca să avem tangență cu A.O. Renașterea Rurală care ne-a ghidat din prima, începând cu amenajarea panourilor solare și ulterior cu edificarea casei din cânepă. Susținerea a venit de la partenerii austrieci și suedezi. Datorită suportului financiar acordat de aceștia, am putut instala bateriile solare și a reduce prețul la facturi”, susține Dorina Onici.
Proprietara pensiunii mai spune că doar așa se fac lucrurile pentru a avea sustenabilitate în timp, iar această experiență este necesară nu doar anumitor persoane sau instituții, ci tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Proiectele privind energia regenerabilă realizate de Dorina Onici sunt susținute de Austria și Suedia, dar privitor la casa din cânepă sunt ghidați de experți din Belgia. „Trebuie să realizăm faptul că energia alternativă nu este un moft, ea trebuie diversificată și trebuie să mergem cu toții pe această undă și noi trebuie să folosim la maximum ideile și posibilitățile care ni se acordă nouă în acest context. Noi am mers din prima cu A.O. Renașterea Rurală mână-n mână. Într-adevăr nu aveam cunoștințe în această direcție și am studiat mult, dar timpul ne învață și vedem impactul foarte benefic și mare”, a precizat antreprenoarea din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, Dorina Onici.
Dinu Bubulici, proprietarul unei case eficiente energetic, spune că și-a construit casa prin anul 2019, era novice în acest domeniu și în acea perioadă nu erau în trend tendințele în eficiență energetică. „Nu prea se cunoștea practic nimic despre eficientizare, fotovoltaice. Cumva eu am fost un promotor al acestei idei. Singur m-am ocupat de importul acestor panouri fotovoltaice. Le-am adus personal din China. Am trecut toate procedurile de devamare. La casă am implementat tehnologii cum ar fi pompe de căldură, m-am implicat foarte tare în ingineria lor. La mine sistemul de încălzire este prin pardosea și pe acolo circulă agentul termic, apa, apoi pompa de căldură ia energia de afară și o transformă în energie termică, încălzește apa care circulă prin podea. Astfel, la mine se încălzește toată casa”, a mai declarat Dinu Bubulici.
Tânărul mai susține că pentru a avea o cotă semnificativă de energie regenerabilă, Republica Moldova mai are de lucrat la acest capitol, în contextul în care, deocamdată, este complicat de scos anumite persoane din zona lor de confort pentru a trece la energia alternativă. Totuși, potrivit lui Bubulici, atât persoanele fizice, cât și cele juridice trebuie să cunoască și faptul că în ultima perioadă partenerii de dezvoltare din Uniunea Europeană oferă tot mai multe posibilități pentru a dezvolta energia regenerabilă.
„Pentru că ideile inovatoare sau proiectele grandioase de eficiență energetică necesită nu doar investiție, dar și o ambiție foarte puternică. Noi cumva, e foarte trist să spun, dar am beneficiat de această criză energetică și un pic am început să ne mișcăm. Eu sunt foarte optimist și cred că în 15-20 de ani să avem o cotă foarte bună, semnificativă de energie regenerabilă. Oportunități acum sunt mult mai multe și datorită proiectelor europene, care pot contribui la sustenabilitatea energetică”, a mai declarat Dinu Bubulici.
Dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene. Exemple concrete și lecții însușite” este a doua ediție din cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, susținut de către Fundația Soros Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros Moldova.
IE
Vezi și:
- Ex-președinte a Estoniei: Este datoria noastră ca Moldova să devină parte a UE, am trecut prin aceleași încercări
- Pe unele străzi din capitală va fi sistat traficul în legătură cu desfășurarea Euro Marathonului
- Tatiana Romaniuc: Proiectul Eu4Culture a contribuit la dezvoltarea culturii în Municipiul Cahul
- Parascovia Marandici: La Centrul Socio-Cultural Costești există activități pe interesul tuturor
- Diana Josu-Braniște: Cu susținerea Uniunii Europene are loc modernizarea instituțiilor culturale din Ialoveni
- Péter Szijjártó: Ungaria oferă sprijin ca Moldova să poată adera cât mai rapid la UE
- Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova. Dezbatere IPN
- Integrarea europeană și jocurile geopolitice ale Bisericii ruse în Moldova
- Primari: Să ne pronunțăm cu un puternic „Da!” în data de 20 octombrie la referendum
- Procedură simplificată de introducere a produselor cosmetice din UE în Moldova
- Donald Tusk, în plenul Parlamentului: Polonia va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova
- Donald Tusk: Extinderea și cooperarea între țările UE este în interesul întregii Europe, nu doar a Moldovei
- Maria Bacioi: În orice afacere cel mai greu este să menții calitatea
- Dorina Baciu: Cașcavalurile noastre sunt exclusiviste și de calitate
- Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie: Sprijinim antreprenorii prin diverse programe de finanțare
- Mihai Ghimpu cheamă foștii președinți să susțină și să promoveze referendumul din 20 octombrie
- La Cahul va fi construit un depozit nou pentru deșeuri și o stație de sortare și compostare
- Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea ÎMM-urilor în Moldova. Dezbatere IPN
- Vicepremier la Forumul Strategic de la Bled: Procesul de extindere al UE este o oportunitate istorică
- Ion Ceban: Mișcarea Alternativa Națională va susține referendumul de modificare a Constituției
- UE oferă Moldovei 9,5 milioane de euro pentru a face față provocărilor de securitate
- Trei premieri europeni vor vizita Moldova pe parcursul lunii septembrie
- Șefa Parchetului European dă asigurări că Moldova va fi în continuare sprijinită în reformarea justiției
- Procurorul-șef al Parchetului European: În combaterea corupției trebuie să fie implicată întreaga societate, nu doar sistemul de justiție
- Vicepremierul Popșoi participă la a 19-a ediție a Forumului Strategic de la Bled, Slovenia
- Bibliotecile vor promova valorile europene prin lectură în cadrul unei campanii naționale
- Mihai Popșoi la GLOBSEC: Parcursul european asigură prosperitatea și dezvoltarea Republicii Moldova
- Maria Manole: Suntem dezavantajați. Localitatea Zubrești nu este conectată la rețeaua de apă
- Viorel Jardan: Locuitorii comunei Lozova vor beneficia de pe urma proiectului „Apă curată pentru toți”
- Aurelia Bahnaru: De proiectul „Apă curată pentru toți” vor beneficia peste 19 mii de persoane
- Andrius Kubilius va susține, în calitate de comisar european, prioritatea extinderii UE
- Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale. Dezbatere IPN
- Ambasadorul UE: Anul acesta Independența Republicii Moldova capătă un nou sens
- Conducerea țării la depuneri de flori: Astăzi sărbătorim curajul și determinarea!
- Maia Sandu: Alegem un viitor în pace și bunăstare! La mulți ani, Moldova!
- Maria Negru: Moldova este o țară tânără în care trebuie să investim multă muncă pentru a-i asigura prosperitatea
- În Moldova va avea loc un electromaraton, pe 7 și 8 septembrie
- RETROSPECTIVA IPN „Beneficiile aderării la UE”
- Platforma de Parteneriat pentru Moldova se va întruni pe 17 septembrie
- Olaf Scholz la Chișinău: Germania vă este alături ferm, vom sprijini Republica Moldova
- Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF. Dezbatere IPN
- Lucrăm multe ore sau lucrăm eficient?
- Ion Dolganiuc: Piața din Colibași a fost modernizată grație programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”
- Nicolae Dandiș: „Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie” este unul dintre cele mai eficiente programe de care am beneficiat
- Moldova și Italia vor colabora în domeniul combaterii criminalității
- Ce înseamnă cu adevărat să fii european. Lecții învățate din experiența UE. Op-Ed de Laurențiu Pleșca
- Cancelarul Germaniei sosește astăzi la Chișinău
- Moldova și Suedia au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării
- Mihai Tîrșu: Moldova este destul de avansată în implementarea Directivei europene privind performanța energetică a clădirilor
- Ion Muntean: UE are un rol foarte activ în dezvoltarea Programului dedicat eficientizării consumului de energie
- Locuitoare din Chișinău: După eficientizarea energetică locatarii achită doar pentru ceea ce consumă efectiv
- Pe bicicletă, de la Chișinău la Bruxelles
- Aplicarea măsurilor de eficiență energetică cu suport european. Beneficii pentru sectorul rezidențial. Dezbatere IPN
- Președinta: Referendumul nu este al meu și pentru mine, referendumul este pentru toți oamenii acestei țări
- Moldova și UE: un parteneriat avantajos în dezvoltare. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Sindicatele și patronatele propun ca din 2025 salariul minim să fie 6 mii de lei
- Mai multă mobilitate pentru echipele de asistență socială și ocupare a forței de muncă din patru raioane
- Moldova și Spania au încheiat procedurile pentru recunoașterea reciprocă a permiselor
- O oportunitate de a transforma profund viața cotidiană a moldovenilor. Op-Ed de Laurențiu Pleșca
- Peste 2500 de copii au participat la programul educațional „Excursia europeană”
- Moldovenii, campioni cu munca la negru printre europeni, dar nu și la nivel mondial
- Suport european pentru industria Republicii Moldova: beneficii pentru angajatori și angajați. Dezbatere IPN
- Secretar de stat: Învățământul dual a căpătat amploare
- Aliona Colesnic: Pentru Fabrica „Ionel” învățământul dual este o sursă de completare a funcțiilor vacante
- Sergiu Harea: Statul compensează parțial cheltuielile companiilor care implementează învățământul dual
- Pe 8 septembrie alergăm pentru un viitor european
- UE și reziliența militară a Republicii Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Estonia va cumpără blindate pentru Moldova. Valoarea este de 46 de milioane de euro
- ALDE nu participă la alegerile prezidențiale, dar va promova referendumul de aderare la UE
- Cancelarul Germaniei vine pe 21 august la Chișinău
- Moldova bate recordurile proprii la exportul de caise
- La gimnaziul din Popeasca a fost inaugurată o ludotecă, cu sprijinul Italiei
- Granturi pentru jurnaliștii de investigație
- „Prin Artă în Europaˮ, concurs de scurtmetraje pentru elevi
- Trei mașini procurate cu sprijinul UE ajung la asistenții sociali din nordul țării
- Granița dintre Ucraina și Moldova este mai securizată datorită unui proiect al UE
- Inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” lansează campania „Produs în Moldova. Produs în Europa”
- UE îi îndeamnă pe moldoveni să se ferească de falsurile rusești
- 219 gospodării au devenit mai eficiente energetic cu sprijinul UE
- Narațiunile geopolitice din Georgia, Moldova și Armenia. Analiză de Dionis Cenușa
- Peste 39 de mii de vouchere au fost valorificate în cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice”
- RETROSPECTIVA IPN „Beneficiile aderării la UE”
- O investiție nerambursabilă a UE sporește reziliența energetică a Republicii Moldova
- Integrarea europeană înseamnă nu doar geopolitică, ci și reformă internă, Expert-Grup
- Lituania acordă Armatei Naționale aparate termice pentru vedere de noapte și drone
- Tinerii din sudul țării aduc Europa acasă
- România europeană versus Republica Moldova „moldovenistă” și integrarea în UE. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Siegfried Mureșan: A sta acasă în ziua referendumului înseamnă a face jocul Federației Ruse
- 54% dintre respondenți menționează UE drept principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova
- Peste 66% dintre cetățenii moldoveni intenționează să participe la referendum
- 20 de pompieri au plecat în Grecia pentru efectuarea rotației de efectiv în misiunea de Pre-poziționare
- Referendumurile de aderare la UE în statele membre și Republica Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Programul „Casa verde” va fi extins la nivel național
- Ludmila Pavlov: Datorită suportului UE, educația din Republica Moldova trece la un nou nivel
- Iargara primește echipamente noi de gestionare a deșeurilor, cu sprijinul UE
- Ghenadie Râbacov: Clasele bilingve francofone – parte a sistemului educațional ajustat la standardele europene
- Olga Balmuș: Dacă vrem specialiști calificați trebuie să înțelegem valoarea investițiilor europene
- Educația de calitate în Republica Moldova – rolul proiectelor europene. Context și impact. Dezbatere IPN
- Laborator de imagistică la Centrul de Sănătate din Criuleni, cu suportul UE și PNUD
- Moldova va beneficia din investițiile UE în infrastructura rutieră la gurile Dunării
- Cristina Gherasimov: Republica Moldova va dubla eforturile de aderare la UE
- 150 de mii de familii vor beneficia de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi
- Europarlamentarul român Rareș Bogdan, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European
- Leonid Boaghe: Crearea comunităților energetice, prin abordare europeană, va spori eficiența sectorului
- Dinu Bubulici: Avantajele diversificării surselor energiei regenerabile pot fi obținute și prin proiectele europene
- Dorina Onici: Oamenii trebuie să profite de oportunitățile UE privind trecerea la energia alternativă
- Cristina Gherasimov: Avem o fereastră de oportunitate rară pe care ne-o oferă istoria
- Caravana Alăptării a început la Hâncești
- Integrarea europeană reflectată în constituțiile statelor membre. Op-Ed de Victor Pelin
- Victor Parlicov: Doar prin raționalizarea consumului energetic este posibilă reducerea facturilor
- Liderii mondiali s-au angajat să continue cooperarea pentru menținerea păcii în Moldova
- Pentru 19 dintre cele 51 de GAL-uri nu au fost deocamdată identificate surse de finanțare
- Specialiști în integrarea europeană s-au reunit la Chișinău pentru a-și împărtăși experiența
- Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană: avantajele așteptate. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Republica Moldova la Summitul Comunității Politice Europene
- Miza adevărată a celor care se lansează în cursa electorală sunt alegerile de anul viitor, opinii
- Ursula von der Leyen, în fruntea Comisiei Europene, din voința și a moldovenilor
- Grant din partea Comisiei Europene pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
- Parlamentul European solicită sprijin adecvat pentru Moldova și Ucraina în aderarea la UE, Siegfried Mureșan
- UE a susținut financiar eficientizarea energetică a 219 gospodării casnice vulnerabile
- Deputatul Radu Marian, despre cum au fost valorificați banii din finanțarea externă
- Viorel Furdui: Peste 80% din administrațiile locale sunt pro-europene
- Andrei Curăraru: Despre apartenența la comunitatea europeană trebuie să se comunice constant și prin exemple concrete
- Natalia Stercul: Implicarea cetățenilor în procesul de integrare europeană trebuie să fie dezideratul principal al societății
- Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării. Dezbatere IPN
- Ministerul Energiei lansează primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă
- 20 de militari moldoveni vor participa la operațiunea UE în Bosnia și Herțegovina
- UE a donat mașini de patrulare și camere video pentru poliția din Moldova
- Polonia și PNUD vor renova și dota una dintre cele 35 de școli model din Moldova
- UE contribuie la susținerea proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova
- Ambasador Felix Baumann: Republica Moldova continuă să promoveze democrația și libertatea
- Elveția a ajutat Moldova prin proiecte în valoare de 6 miliarde de lei
- Aderarea Georgiei la UE a fost suspendată
- Iurie Ciocan: Toate taberele politice fac deja campanie electorală la subiectul referendumului
- Cetățeni pentru Europa: Fiecare trebuie să se implice pentru viitorul european al țării
- Alegerile generale din Marea Britanie: lecții pentru eurosceptici. Op-Ed de Victor Pelin
- Anatolie Nosatîi: Cel de-al doilea radar este în proces de asamblare și va fi livrat Republicii Moldova în anul 2025