Tinerii trebuie să-și asume identitatea românească, mai ales în contextul războiului hibrid, declarații

Generațiile tinere trebuie să-și asume identitatea românească. Necesitatea asumării identității este mai accentuată în contextul în care societatea este supusă zilnic efectelor unui război hibrid, care au ca scop anume deznaționalizarea poporului și puterea de a influența deciziile lor politice prin slăbiciunea lor. Prin asumarea identității românești, cetățenii pot deveni mai rezistenți. Declarațiile aparțin reprezentanților Ligii Studenților din Basarabia și ai asociației obștești „Ideea Națională”, care au anunțat pentru ziua de 24 mai organizarea Marșului Identitar. Astfel tinerii vor să marcheze Zilele românilor de pretutindeni la Chișinău.

„Asumarea identității românești este mijlocul prin care noi ne putem asuma un oarecare trecut, trecutul milenar al civilizației românești, odată cu începuturile sale dintre coeziunea poporului dac și poporului latin”, a declarat într-o conferință de presă la IPN Petru Ciobanu, președintele asociației „Ideea Națională”.

Potrivit tânărului, identitatea unui individ se pierde în timp. Și pentru a rezista are nevoie de un ideal comun împărtășit de toată lumea. „Importanța asumării identității românești în rândul tinerilor vine în contextul celor spuse, dar mai ales, pentru că tinerii reprezintă viitorul acestei țări. Ce ideal le vom lăsa noi generațiilor viitoare dacă noi, cei de acum, nu ne vom asuma acum cât nu este prea târziu, identitatea noastră românească? Tinerii reprezintă acea categorie a societății, suficient de activă, ce prin activitățile lor, pot reprezenta principala falie a acestui ideal”, a mai spus Petru Ciobanu.

Silviu Popa, membru al Ligii Studenților din Basarabia, consideră că  evenimentele dedicate Zilelor românilor de pretutindeni contribuie la întărirea relațiilor moldo-române, care și așa sunt strânse. De asemenea, contribuie și la menținerea și dezvoltarea unui spațiu cultural, lingvistic și civilizațional comun. „De fapt, obiceiurile noastre sunt foarte frumoase și tradițiile noastre, neîntâlnite în alte țări din lume, ne fac un popor special. Evenimentul care este celebrat anual atât de administrațiile publice, cât și de organizațiile care simt românești, oferă ocazia de a întări legăturile și de a consolida comunitatea românească la nivel global. Ziua românilor de pretutindeni este cu atât mai importantă prin faptul că Republica Moldova este al doilea stat românesc – avem o istorie comună, vorbim aceeași limbă și avem legături culturale comune cu România. De fapt, avem un viitor comun”, a mai spus Silviu Popa.

Marșul Identitar este planificat pentru ora 14.00 și va începe la intersecția bulevardului Grigore Vieru cu strada Romană. Organizatorii spun că pe parcursul evenimentului vor transmite un puternic mesaj-campanie, afirmându-și angajamentul față de direcția pro-vest și promovând votul „da” pentru integrarea europeană la referendum.
 
„Marșul este un semn al determinării noastre de a ne afirma identitatea românească și de a promova valorile și tradițiile noastre comune. Astfel vă îndemn pe toți românii de pretutindeni să fim împreună pe 24 mai să sărbătorim și să cinstim portul popular, valorile românești și tradițiile noastre care sunt pe cât de deosebite, pe atât de frumoase. Vă așteptăm cu mare drag!”, a declarat președinta Ligii Studenților din Basarabia, Nicoleta Gherman.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.