Sunt toate premisele ca în Moldova să vină investiții serioase, guvernator BNM la Forumul Economic

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, spune că există toate premisele ca în Republica Moldova să vină investiții serioase. Și aceasta pentru că există un cadru financiar și un sistem bancar serios, sustenabil și rezilient, iar politicile economice ale statului sunt orientate pe sprijinirea investițiilor. Declarația a fost făcută în cadrul ediției a II-a a Forumului Economic de la Chișinău desfășurat sub auspiciile familiei regale a României, transmite IPN.

„Sectorul bancar din Republica Moldova este unul solid, sigur, care a trecut prin momente de restructurare. În prezent, 93% din capitalul bancar este deținut de proprietari din Uniunea Europeană, ceea ce face ca regulile de guvernanță să fie unele clare, ferme. Este ceea de ce Republica Moldova avea nevoie”, a declarat Anca Dragu.

Potrivit ei, obiectivul principal al BNM este de a asigura stabilitatea prețurilor. Și instituția a reușit plasarea în coridorul de țintire a inflației, în jurul țintei de 5%. Acest fapt a permis ca pe 6 februarie să fie luată decizia de a reduce rata de politică monetară de la 4,75% la 4,25%. „A fost un semnal dat pieței că lucrurile merg într-o direcție bună și că noi ne așteptăm ca inflația pentru 2024 să se păstreze în acest coridor”, a explicat guvernatoarea BNM.

Anca Dragu a menționat că, având acest nivel al inflației și cu o rată de politică monetară la nivel de 4,25%, costul creditării devine unul pe care și-l poate permite o companie. „În momentul în care inflația ajunsese la peste 30%, cu siguranță intermedierea financiară a avut de suferit. Ne uităm la acest procent, numai 20% din Produsul Intern Brut sau, mă rog, ponderea creditului privat, neguvernamental este 20% din PIB. Este loc de îmbunătățire aici și ceea ce încercăm să facem este să găsim calea de a facilita acest dialog între mediul de afaceri și sectorul bancar pentru a crește cererea de credit. După cum spuneam, sectorul bancar este bine capitalizat, lichid și în general cu indicatori buni, de calitate”, a mai spus șefa BNM.

Totodată, pentru facilitarea activității economice, menționează Anca Dragu, recent Banca Națională a Moldovei a semnat cererea de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA). Aderarea la SEPA ar însemna lipsa diferențelor între plățile fără numerar în euro, naționale sau transfrontaliere, dar și tranzacții mai ieftine, timp redus și siguranța transferurilor.

Forumul Economic de la Chișinău este organizat în perioada 22-23 februarie de către Clubul de afaceri International Business Society, în parteneriat cu Agenția de Investiții din Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (România) și Transylvania Today.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.