Subiecții restricțiilor internaționale riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova

Cetățenii moldoveni, care sunt subiecți ai restricțiilor internaționale, riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova. Printr-un proiect de lege, votat de Parlament în primă lectură, Serviciul de Informații și Securitate a fost împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetățeniei și, după caz, sesizează Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vasile Grădinaru, a explicat faptul că noile prevederi vin să clarifice atribuțiile instituțiilor și modul în care se procedează. „SIS, în temeiul acestui articol, este obligat să sesizeze ASP-ul cu privire la măsurile care trebuie întreprinse în sensul inițierii procedurii de retragere a cetățeniei”, afirmă deputatul.

„Dumneavoastră știți foarte bine că în aceste zile, sute de cetățeni pleacă în Federația Rusă, cărăuși, și aduc în Republica Moldov resurse financiare în valută pentru a finanța acțiuni subversive împotriva Republici Moldova. Acestea sunt infracțiuni care pot sta la baza retragerii cetățeniei sau ridicării cetățeniei unui cetățean al Republici Moldova. Și, da, eu cred că la acei cetățenii care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova și în interesul unui stat străin este cea mai mică sancțiune care poate fi oferită – retragerea cetățeniei”, a declarat deputatul răspunzând la întrebarea colegei sale, Marina Tauber.

De asemenea, autorii au propus includerea Serviciului Fiscal de Stat și Agenției Servicii Publice în lista autorităților în adresa căror Serviciul de Informații și Securitate va remite ordinul despre aprobarea sau modificarea listei persoanelor asociate subiecților restricțiilor internaționale.

O altă prevedere din proiectul de lege se referă la acordarea de competențe suplimentare pentru Serviciul de Informații și Securitate, care, cu suportul informațional al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, va elabora și aproba lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau au ca beneficiar efectiv un subiect al restricțiilor.

„În subsidiar, pe parcursul perioadei în care s-a pus în aplicare legea menționată, s-a constatat că este necesar de lărgit componența Consiliului interinstituțional de supervizare, prin includerea în cadrul acestuia a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei – după exemplul României – dar și de concretizat și atribuțiile Consiliului interinstituțional de supervizare specificate la art.11, alin. (5) din Legea nr.25/2016 în partea ce vizează alinierea la deciziile unilaterale ale altor state prin care se stabilesc măsuri restrictive internaționale privind blocarea fondurilor sau a resurselor economice sau aplicarea unor restricții la import, export, tranzit, servicii, de transport sau comunicații pentru anumiți subiecți ai restricțiilor sau pentru anumite categorii de bunuri, cu excepția cazurilor particulare”, a mai spus Vasile Grădinaru.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.