Siegfried Mureșan: UE este hotărâtă să continue parcursul european al Moldovei cu viteză

Prima conferință interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova că Uniunea Europeană este hotărâtă să continue parcursul european al țării și este hotărâtă să îl continue cu viteză. „Este realmente o decizie istorică, fiindcă știm din luna decembrie că negocierile de aderare vor începe și ne-am propus să înceapă în acest an și cel mai optimist scenariu a fost ca ele să înceapă la finalul lunii iunie. Și iată că se concretizează acest scenariu optimist”, a spus președintele Delegației Parlamentului European pentru Relația cu Republica Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, la o emisiune la Radio Chișinău, transmite IPN.

Recent, ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Potrivit europarlamentarului, aceste negocieri ar înseamnă că legislația Republicii Moldova va fi aliniată cu legislația europeană. „Legislația europeană va fi adaptată la realitățile din Republica Moldova și vom avea și în Republica Moldova noi standarde de protecție a mediului, de protecție a calității de protecție a consumatorilor, drepturi ale lucrătorilor, nivel de trai european în Republica Moldova despre asta este vorba în aceste negocieri. Deci, începerea acestor negocieri e un lucru foarte bun, nu e doar o chestiune teoretică care se întâmplă la Bruxelles, ci sunt decizii care vor avea un impact pozitiv asupra vieții tuturor oamenilor din Republica Moldova”, a spus Siegfried Mureșan.

Întrebat cât de real este ca Republica Moldova să încheie negocierile de aderare în actualul mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene, europarlamentarul a spus că termenul exact când se vor încheia aceste negocieri va depinde de ritmul de implementare a reformelor în anii următori în Republica Moldova. Siegfried Mureșan a opiniat că, dacă și în următorii ani în Republica Moldova va fi o conducere proeuropeană credibilă, atunci negocierile vor merge rapid.

Siegfried Mureșan a spus că își propune, ca membru al Parlamentului European, ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, să susțină aceste negocieri și să contribui la încheierea lor cu succes cât mai rapid.

Vineri, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care sunt inițiate negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova. Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.