Secretarul de Stat Antony Blinken va vizita Moldova

„Secretarul Antony Blinken va vizita Moldova și Cehia în perioada 28-31 mai pentru a evidenția relațiile noastre bilaterale solide... Miniștrii de externe vor discuta prioritățile pentru Summitul NATO de la Washington din iulie”, a relatat pe rețeaua X (Twitter), Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Aceasta ar fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din 5 martie 2022, la scurt timp după invazia rusă în Ucraina, când Moldova primea valul de migranți ucraineni din țara vecină.

El va discuta la Chișinău „cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică. Republica Moldova a devenit un punct fierbinte pe harta Europei odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Rusia încearcă prin intermediul unor actori politici să dărâme regimul pro-occidental de la Chișinău, se arată în relatările presei locale.

Noua vizită a secretarului de stat Blinken în Moldova vine la ceva mai mult de o lună după ce omologul lui moldovean Mihai Popșoi a întreprins o vizită la Washington, unde a mulțumit SUA pentru sprijinul constant acordat țării sale.

După începerea războiului din Ucraina, SUA și-au sporit sprijinul financiar pentru Moldova și au sancționat oligarhi moldoveni care ar fi plănuit să destabilizeze țara, exprimându-și repetat sprijinul pentru garnitura politică aflată în prezent la putere la Chișinău.

Președinția Republicii Moldova a promis să vină în următoarele zile cu detalii tehnice privind vizita oficialului american.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.