Scurgerile ce îl vizează pe Litvinenco arată pseudo-reforma justiției, Alexandr Stoianoglo

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo spune că de un an încearcă să convingă publicul că nu a încălcat nimic, iar dosarele penale intentate împotriva sa și a colegilor săi sunt inventate și motivate politic. Deși dezaprobă scurgerile din spațiul public în care apar pretinse conversații ale ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, și crede că cei care stau în spatele lor trebuie sancționați, Alexandr Stoianoglo spune că acestea nu trebuie ignorate. Conversațiile în care a fost vizat și el arată partea nevăzută a pseudo-reformelor din justiție.

„Nu pot fi ignorate informațiile de interes public major ce reies din aceste scurgeri care pun în pericol securitatea statului, încalcă grav legislația țării, afectează flagrant drepturile și interesele unor persoane individuale. Cât despre autenticitatea respectivei corespondențe, nu cred că poate trezi dubii cuiva. Așadar, într-o corespondență, domnul Litvinenco este informat de către reprezentantul sistemului penitenciar despre faptul că celula pentru procurorul general este pregătită și expediază chiar și poze în acest sens. Mai este, oare, cineva care nu a înțeles cine a stat în realitate în spatele fabricării dosarelor penale împotriva mea? Cine a dat ordinele pentru reținerea și arestarea mea?”, a declarat Alexandr Stoianoglo într-o conferință de presă la IPN.

În opinia sa, așa-numita evaluare a procurorului general, inițiată de președinta Maia Sandu, nu este altceva decât un scenariu bine regizat. Scopul acestor acțiuni a fost înlăturarea, prin orice mijloace și cu orice preț, a procurorului general din funcție și subordonarea Procuraturii și a întregii justiții partidului de guvernământ și personal președintei Sandu”, afirmă Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general suspendat spune că în privința sa a fost comisă o crimă, iar „acești criminali continuă să conducă justiția și țara”. „Devine clar acum de ce președinta Sandu nu a semnat imediat decretul de demiterea mea. A urmat cu strictețe instrucțiunile pe care tot ea le-a inițiat. Oare la ce decizie după asemenea dezvăluiri evidente ale lui Litvinenco ar trebui să mă aștept din partea sistemului judecătoresc și procuraturii?”, a întrebat retoric Alexandr Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a solicitat demisia ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, și tragerea lui la răspundere. De asemenea, a cerut demisia și tragerea la răspundere a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor care, în opinia sa, sunt implicați în acțiunile ilegale prin care a fost suspendat din funcția de procuror general prin falsificarea procedurilor de evaluare a performanțelor sale. „O plângere în acest sens a fost deja înregistrată astăzi la Procuratura Generală. Concomitent, mă adresez la toată comunitatea juridică cu solicitarea de a da o calificare juridică acțiunilor ministrului justiției și ale membrilor CSP și rog să susțină demisia persoanelor menționate”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.