Rolurile combinate au un efect negativ asupra stării emoţionale şi sănătăţii femeii, discuţii

Pandemia COVID s-a bazat pe femei. În contextul populaţiei care îmbătrâneşte în Republica Moldova şi unui sistem de sprijin care uneori este defectuos, femeile sunt cele care oferă grijă, atât pentru persoanele în etate, cât şi pentru copiii mici din familie. Femeile încearcă să combine munca plătită şi cea neplătită. Toate aceste roluri combinate au un efect negativ asupra stării emoţionale şi sănătăţii femeii. Femeile de vârstă medie sunt cele mai afectate şi cele mai stresate, iar toţi aceşti factori contribuie la scăderea ratei fertilităţii în ţară. O spune Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova, care a avut un mesaj de salut în cadrul unor discuții despre rolul sectorului privat în susținerea familiilor, eveniment găzduit de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), transmite IPN.

Studiile arată că, deşi femeile îşi doresc doi-trei copii, rata fertilităţii ajunge la nivelul de 1,5-1,7 maximum. „Există semnale în societate că femeile nu pot să-şi materializeze intenţiile de fertilitate şi sunt forţate să facă parte din această generaţie şi să combine rolul de îngrijitor cu cel de a se afirma în carieră şi a face studii. E mult de făcut în ceea ce tine de politici, stigmatizare, chiar dacă privim lucrurile optimist”, a menționat Nigina Abaszada.

Familia este nucleul de bază al societăţii, ea se afla în centrul vieţii sociale, iar femeia asigură bunăstarea membrilor ei şi poartă de grijă celor vârstnici, cu dizabilităţi, cu necesităţi speciale. Secretarul de stat al MSMPS, Vasile Cuşca, spune că în ultimii ani s-au schimbat mai multe aspecte ce ţin de consolidarea relaţiilor în familii, între generaţii. „Prin ajustarea cadrului legislativ, ne-am propus şi s-a realizat asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, s-au îmbunătăţit prevederile ce ţin de dreptul la acordarea concediilor de maternitate, paternale, masuri ce vin să ajute taţii şi în general părinţii să aibă relaţii mai apropiate cu copii lor, să-şi asume mai multe responsabilităţi. În contextul situaţiei pandemice, au fost modificate şi ajustate unele acte legislative, fiind oferită posibilitatea de a practica munca la distanţă, program flexibil de muncă”, a notat Vasile Cuşca.

Referindu-se la practicile prietenoase familiei la locul de muncă, directorul de resurse umane al Premier Energy Distribution, Iurie Hăruţa, a menţionat că în cadrul întreprinderii,se acordă o atenţie deosebită dezvoltării continue a angajaților şi valorizării echilibrului dintre viaţa lor personală şi cea profesională. Politicile interne presupun echitate, non-discriminare, egalitate de sanşe şi dialog permanent cu angajaţii. De exemplu, din numărul total de angajați, 27% sunt femei. 34 % dintre manageri sunt femei. „Ţinând cont de specificul în care activăm, domeniul energetic, unde activităţile presupun prezenţa bărbaţilor, sunt indicatori destul de buni, care demonstrează că se pune accent pe șanse egale, profesionalism, non-discriminare şi dezvoltare egală, muncă egală. În cadrul întreprinderii sunt adoptate mai multe politici prietenoase, precum: ziua de vineri e zi cu regim redus, se lucrează până la ora 14.00”, a exemplificat Iurie Hăruţa. Întrebat cum aceste politici influenţează businessul, Iurie Hăruţa a răspuns că obiectivele de afaceri stabilite de companie au șanse să fie îndeplinite atunci când întreprinderea dispune de angajaţi mulțumiți, care sunt mai eficienţi, le apare satisfacţia la locul de muncă, se creează echipe puternice şi productive şi se reduce rotaţia cadrelor.

Directorul general al CNAS, Elena Ţîbîrnă, în luarea sa de cuvânt a precizat că, dacă în 2015 indemnizaţia pentru familiile cu copii, în special cea pentru creşterea copilului până la 3 ani, a fost solicitată de 94% de mame şi doar 5% de taţi, statistica la finele anului 2020 arată diferit: 84% mame şi 15% taţi. Referitor la indemnizaţia paternală, Elena Ţîbîrnă a menţionat că e un serviciu relativ nou, implementat din noiembrie 2016. Taţii copiilor nou-născuţi au dreptul la indemnizaţia paternală, care se acordă pe durata concediului paternal de 14 zile calendaristice. Din 1 ianuarie anul curent, de acesta indemnizaţie pot beneficia şi taţii din domeniul liber-profesional, din sectorul justiţiei. În 2019 de această indemnizație au beneficiat 3940 de taţi, 12 taţi la 100 de copii. În 2020, cifra e în creştere: la 100 copiii revin 14 taţi. În alte țări însă acest indicator e mai înalt, 55 de taţi la 100 de copii nou-născuţi.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaționale a Familiei. UNFPA susține sectorul privat în promovarea politicilor prietenoase familiei, pentru a ajuta cuplurile să aibă numărul dorit de copii și a construi familii puternice. Pe termen lung, acest model oferă reziliență demografică și contribuie la transformarea provocărilor demografice în oportunități.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.