Republica Moldova va primi gaze din Ucraina

După ce vinerea trecută secretarul consiliului de securitate al Ucrainei, Olexii Danilov, a anunțat că Ucraina va livra gaze Rpublicii Moldova, tot el a făcut precizarea că vorba este despre un împrumut. Ajutorul este acordat în urma adresării prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, către guvernul ucrainean, transmite IPN cu referire la epravda.com.ua.

Anunțul făcut la Kiev a avut efectul unei bombe, scrie sursa. Având în vedere situația de pe piețe și efortul guvernului ucrainean legat de posibilele constrângeri privind prețul pentru consumatorii privați, ucrainenii și-au pus imediat o serie de întrebări. Mai mult, în condițiile unui vid informațional din partea autorităților, unele publicații s-au dedat teoriilor conspiraționiste despre „1 miliard de metri cubi de gaz în schimbul evoluției cazului Ceaus (răpirea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus, n.r.)în Procuratura Generală a Republicii Moldova”.

Realitatea s-a dovedit a fi mult mai simplă, scrie sursa. În cadrul unei acțiuni de „asistență de urgență”, Ucraina a acceptat să împrumute o cantitate de 16 milioane de metri cubi de gaze, cantitate simbolică, în viziunea sursei. Cu toate acestea, povestea poate avea o continuare. Chișinăul poartă negocieri pentru un nou contract de gaze cu Moscova. În cazul eșecului acestora, Naftogaz ar putea furniza țării vecine o cantitate mult mai mare de gaze.

Totodată, altă sursă ucraineană arată că Naftogaz a semnat cu Energom-ul din Moldova un acord-cadru de livrare a unei cantități de până la 700 de milioane de metri cubi de gaze în condiții de piață, în afara volumului de 16 mln de metri cubi, împrumutat părții moldovenești.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.