Reprezentanții titularilor de patente cer audierea în Parlament a ministrului Dumitru Alaiba

Reprezentanții titularilor de patente susțin că nu corespund adevărului afirmațiile că 95% dintre titularii de patente au trecut la o altă formă de activitate, întrucât în UTA Găgăuzia procesul nici nu a început. Aceștia solicită ministrului dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, să raporteze în Parlament cum au fost implementate modificările ce vizează anularea patentelor de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul și trecerea la alte forme de activitate.

Într-o conferință de presă la IPN, Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, titulară de patentă, spune că ministrul Dumitru Alaiba minte atunci când spune că 95% din patentari au trecut la o altă formă de activitate. În Găgăuzia  „colegii patentari nu s-au conformat, nu au procurat niciun aparat de casă, fiindcă autoritatea lor locală a fost receptivă la problemele lor”. Ea spune că vrea și cei din alte localități să fie auziți de autoritatea locală, dar toți primarii s-au temut să vorbească în fața autorităților centrale.

Eleonora Țurcanu-Herghelegiu susține că trecerea la alte forme de activitate s-a făcut prin impunere, șantaj și atac asupra persoanelor în etate și a celor cu dizabilități. „Oamenii aceștia au fost intimidați și impuși să procure încă o poliță în medicină, și nimeni până acum nu le-a întors niciun leu”, a spus ea. Mulți își iau lumea în cap și pleacă din piață. Sute de oameni au fost lipsiți de dreptul de a supraviețui, dreptul la muncă, ceea ce este strigător la cer, a mai spus titulara de patentă.

Olga Ceapchi, consilier local și orășenesc, deținătoare de patentă, spune că reforma patentei a eșuat. Oamenii care au decis să nu se conformeze „legii neghioabe” sunt șantajați, târâiți prin judecată. Ministrul Dumitru Alaiba minte atunci când spune că nu s-au conformat doar 700 de patentări, deoarece el uită de cei din Găgăuzia. Nu s-au conformat comercianții din raionul Edineț, Ștefan Vodă, Căușeni, din municipiul Bălți, și chiar mulți din Chișinău, spune comercianta.

De la 28 august, grupul de inițiativă al patentărilor a scris demersuri către președintele țării, Parlament, Guvern, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Avocatul Poporului, Ambasada SUA în Republica Moldova, Delegația UE în Moldova, și alte instituții. A avut o reacție doar Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal deoarece în bonul de plată eliberat de comercianți conform noilor reguli figurează datele cu caracter personal, ceea ce este inadmisibil, au mai spus cele două reprezentante ale titularelor de patente.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.